Obchod za 45 miliard. Strnadova CSG koupila amerického muničního giganta

Czechoslovak Group

Czechoslovak Group Zdroj: Profimedia

Český průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada podepsal smlouvu s americkou společností Vista Outdoor Inc. o koupi její muniční divize Sporting Products. Její součástí je řada ikonických značek a výrobců malorážového střeliva, například Remington Arms či Federal Premium Ammunition. Hodnota transakce činí 1.91 miliardy amerických dolarů, v přepočtu asi 45 miliard korun. I na poměry Strnadovy skupiny značně velký obchod se podle informací e15 uskuteční s podporou sdružení několika bank, pouze částečně ho pokryje vlastní kapitál CSG. Podmínkou dokončení je získání souhlasu akcionářů Vista Outdoor a regulátorů v USA.

„Tato transakce naplňuje naši strategii expandovat v klíčových pilířích podnikání CSG, mezi které patří i muniční výroba. Jsem hrdý na to, že se naší společnosti a českému průmyslu podařilo uskutečnit historicky nejvýznamnější českou investici na americkém trhu, která prohloubí strategické průmyslové vztahy mezi oběma zeměmi,“ uvedl Strnad.

Podle člena představenstva CSG a jejího investičního ředitele pro zahraniční projekty Davida Štěpána má Sporting Products výborné finanční výsledky a je dobře zainvestovaná. „CSG se díky této akvizici stane jedním z nejvýznamnějších výrobců munice na světě s komplexním portfoliem všech ráží,“ dodal Štěpán.

Obchodu předcházelo oznámení záměru rozdělit společnost Vista Outdoor na dva samostatné subjekty, které bylo publikováno v květnu 2022. Zatímco Divizi Sporting Products získá CSG, druhá divize Outdoor Products byla nedávno přejmenována na Revelyst a po ukončení transakce se stane samostatnou společností.

„Jde o důležitý strategický krok pro naši společnost při vytváření hodnoty prostřednictvím oddělení našich segmentů Outdoor Products a Sporting Products,“ řekl Gary McArthur, dočasný generální ředitel společnosti Vista Outdoor. „Dříve oznámený plán na oddělení našich podniků nám umožnil bezproblémovou realizaci této transakce, která je podle nás nejlepší cestou k maximalizaci hodnoty pro naše akcionáře a zároveň přinese lepší pozici Sporting Products a Outdoor Products pro budoucí rozvoj a úspěch,“ podotkl McArthur.

Pokud bude transakce schválena akcionáři Vista Outdoor a příslušnými regulačními orgány ve Spojených státech, k čemuž by mělo dojít v průběhu roku 2024, půjde podle CSG o historicky nejvýznamnější soukromou investici českého kapitálu v USA v novodobé historii.

Vista Outdoor patří mezi přední producenty malorážové munice na světě a je největším dodavatelem střeliva pro civilní trh i policejní a bezpečnostní složky v Americe. Do divize Sporting Products spadají známí výrobci jako Alliant Powder, CCi, Federal Premium Ammunition, Hevi-Shot, Remington Arms či Speer. Provozní zisk EBITDA této muniční skupiny za fiskální rok 2023, tedy od dubna 2022 do března 2023, činil 577 milionů dolarů, zhruba 13,5 miliardy korun. Jedním z významných kontraktů získaných v posledním roce je zakázka na střelivo pro americkou armádu v hodnotě 114 milionů dolarů.

Ovládnutím amerického muničního giganta bude CSG pokračovat v rozšiřování svého byznysu v oblasti střeliva. Strnad už před třemi roky získal španělského výrobce velkorážových nábojů Fábrica de Municiones de Granada, patří mu i slovenská MSM Group zaměřená na těla dělostřelecké či tankové munice.

Loni na podzim se pak Strnadova skupina stala vlastníkem 70procentního podílu v italské firmě Fiocchi Munizioni, kterou odkoupila od investiční skupiny Charme Capital Partners. Cenu transakce strany nezveřejnily. Podle CSG šlo o finančně největší investici v historii holdingu i českého obranného průmyslu.

„Akvizice většinového podílu ve Fiocchi Munizioni je zásadní milník pro celou skupinu Czechoslovak Group. Stáváme se většinovými vlastníky celosvětově významné firmy v oboru malorážové munice, která vyrábí v několika významných státech NATO,“ komentoval tehdy obchod Strnad. I proto před necelým rokem vznikla v rámci CSG nová divize zaměřená právě na malorážové střelivo nazvaná CSG Ammo+.

Firmy Strnadova uskupení působí ve strojírenství, automobilovém, železničním, leteckém a obranném průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Do holdingu patři Tatra Truck, kterou Strnad spoluvlastní s podnikatelem Reném Materou, a sesterská Tatra Defence Vehicle orientovaná na těžkou pozemní techniku pro vojáky. CSG s propojenými podniky zaměstnává přes deset tisíc lidí. Hrubý provozní zisk (EBITDA) loni CSG) meziročně stoupl na více než dvojnásobek a činil více než 5,6 miliardy korun. Tržby skupiny vzrostly o tři čtvrtiny na 24,9 miliardy.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších půjček