Ranní check: Úspory lidí rekordně vynáší, stát jedná o nové gigafactory

Zdroj: Grafika e15

Dobré ráno! Je 102. den roku, svátek má Izabela. V tento den v roce 1970 oznámil Paul McCartney svůj odchod z The Beatles a kapela se tak rozpadla. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Stát vyjednává s nadnárodním investorem o gigafactory na Karvinsku

Až dvě stě miliard korun a až sedm tisíc nových pracovních míst. Takový přínos by podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) mohla v Česku mít továrna na výrobu baterií do elektromobilů, přesněji bateriových článků, o jejímž vybudování na Karvinsku vyjednává vláda se zatím neznámým zahraničním investorem. Jako první o tom informoval web iRozhlas.cz.

✅ Strnadova CSG loni zdvojnásobila zisk a překonala rekord, díky dodávkám do zemí NATO

Tržby průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group (CSG) se loni zvedly na 1,73 miliardy eur. To představuje oproti roku 2022 nárůst přes sedmdesát procent. Hrubý provozní zisk EBITDA činí 439 milionů eur a meziročně také vzrostl více než dvojnásobně. Dvě třetiny tržeb CSG tvoří zbrojní dodávky členským státům NATO, zbylá třetina především Ukrajině, Indonésii, Vietnamu a Maroku.

✅ Úspory lidí rekordně vynášejí, přestože banky začínají skrblit

Tuzemsko stihl úrokový paradox. Zatímco centrální banka už třikrát snížila svou základní sazbu a řada bank následně ubrala na úročení spořicích kont, peníze Čechů jsou přesto úročeny nejlépe v historii. Alespoň v průměru. Jak vyplývá z dat České národní banky, na počátku března domácí finanční ústavy dokázaly klientské peníze mimo běžné účty zhodnotit o 3,13 procenta. To je nejvyšší hodnota přinejmenším od počátku roku 2002, od kdy ČNB tato data publikuje.

✅ Německý nákupní obr Galeria Karstadt Kaufhof padlého miliardáře Benka našel nového majitele

Zkrachovalý německý řetězec obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) pravděpodobně našel zachránce. Podnik, který je od letošního ledna už potřetí za poslední čtyři roky v insolvenci, chce podle informací agentury Reuters převzít konsorcium vedené americkým investorem Richardem Bakerem a německým podnikatelem Berndem Beetzem. Budoucnost většiny prodejen GKK a jejich zaměstnanců je přesto nejistá.

Stane se dnes:

  • Končí plenární schůze Evropského parlamentu. Europoslanci budou debatovat o reformě trhu s elektřinou a stavu právního státu na Slovensku
  • Prezident Petra Pavel cestuje do Litvy na summit Iniciativy Trojmoří
  • Koná se schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran
  • Česká pošta okomentuje hospodářské výsledky za rok 2023 a organizační změny související s oddělením Balíkovny