Ranní check: Volkswagen útočí na Teslu. Sektor luxusu je v problémech

Představení volkswagenu ID.7 na Auto Show v Šanghaji

Představení volkswagenu ID.7 na Auto Show v Šanghaji Zdroj: Reuters

Dobrý den! Je 234. den roku, svátek má Bohuslav. V tento den v roce 1902 byla založena automobilka Cadillac. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Volkswagen vytahuje eso v boji s Teslou

V německém Wolfsburgu panuje čím dál tím větší nervozita. Koncern Volkswagen v posledních letech nalil desítky miliard eur do své ambice stát se globální jedničkou na trhu s elektromobily. Úspěch se však stále nedostavil. Naopak podle nedávného zjištění německého listu Handelsblatt firma vyrábí výrazně více vozů, než kolik prodává. Množství nově přijímaných objednávek na některé „elektriky“ mělo spadnout v některých případech dokonce k nule. Gamechangerem má být nový model ID.7, přímý konkurent Tesly Model 3, který si již získal přezdívku „Passat pro svět elektromobilů“.

✅ Sektor luxusu se potýká s problémy

Říká se, že z východu přišlo světlo (lux) a ze západu luxus. V posledních letech to však byly právě východní trhy, které pro výrobce exkluzivních produktů představovaly hlavní růstový motor. Setrvalá expanze v Číně učinila z jejich akcií takřka jednosměrnou sázku na kurzový vzestup. V současnosti však i luxusní značky čelí řadě výzev – zaslouží si tak své našponované valuace?

✅ Rusko a Čína se pokusí na summitu BRICS nastolit nový světový řád 

Rozšíření skupiny až o desítky nových členů, oslabení dolaru coby globálně používané měny a vytvoření mocenské protiváhy vůči Spojeným státům a jejich spojencům. To jsou hlavní cíle dosud nejambicióznějšího 15. summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS, tedy Brazílie, Číny, Indie, Jihoafrické republiky a Ruska, který začíná v úterý v jihoafrickém Johannesburgu. Naplnit odvážné vize však bude podle světových agentur složité, především kvůli odlišným zájmům jednotlivých zemí.

✅ Prodej Jindřišské věže zdržují dohady o vestavbě

Tak unikátní stavba, jako je Jindřišská věz v centru Prahy, se na trhu údajně objeví jednou za sto let. Prodat ji chce už od loňského roku Pražské arcibiskupství, v posledních několika měsících jedná už jen s pražským magistrátem. Ten však stále nemá hotové posudky, které by určily, za kolik a jakých podmínek může město věž koupit. Jádro problému spočívá ve vnitřní vestavbě věže, kterou vybudoval na své náklady současný nájemce věže a kterou bude muset budoucí majitel zřejmě s věží odkoupit.

Stane se dnes:

  • Japonská vláda má oficiálně rozhodnout, kdy se začne vypouštět radioaktivní voda z jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu
  • Společnosti Kaufland a E.ON představí svoji spolupráci v oblasti elektromobility
  • Další pokus o zahájení mimořádné schůze slovenské sněmovny v reakci na obvinění příslušníků bezpečnostních složek