Ranní přehled podle Bloombergu: Boj o brexit nekončí, čekání na ropného obra a slabá Čína

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Johnson si ještě neoddychl

Britský premiér Boris Johnson sice již má svou brexitovou dohodu, ještě předtím, než ji v sobotu předloží parlamentu, se ale musí vypořádat s několika překážkami. Nejen že za Johnsonem nestojí v dolní komoře parlamentu většina, premiér musí navíc o dohodě přesvědčovat i některé poslance z řad vládních konzervativců. Pokud by neuspěl, můžeme očekávat politickou krizi, jakou ještě Británie ve své moderní historii nezažila, s velkou pravděpodobností brzkých předčasných voleb.

Čekání na Aramco

Saúdský státní ropný konglomerát Saudi Aramco napíná potenciální investory. Jeden z nejočekávanějších letošních vstupů na burzu se zřejmě odkládá. Oficiální místa se jasné odpovědi ohledně termínu IPO vyhýbají, podle zdrojů Bloombergu ale původně plánované datum 20. října již neplatí. Ve hře je prý nejméně několikatýdenní odklad, je přitom možné, že Saudi Aramco na burzu vstoupí až lednu příštího roku.

Jako v 90. letech

Čínský hospodářský růst ve třetím čtvrtletí zpomalil na šest procent, což je nejnižší úroveň za posledních 26 let. Maloobchodní prodeje si svou úroveň udržely a průmyslové výrobě se dařilo nad očekávání dobře, ekonomiku ale srážejí nedostatečné investice.

Klid zbraní

Turecko a Spojené státy se dohodly na pětidenním klidu zbraní v severní Sýrii. Po jednáních s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem to oznámil americký viceprezident Mike Pence. Cílem je, aby se z určené oblasti mohli stáhnout bojovníci kurdských milic. Některé experti soudí, že dohoda je jasným vítězstvím Erdoğana, který tak dosáhl svého cíle – ovládnout tuto oblast. Místní kurdští představitelé ale již oznámili, že nebudou pokojně snášet tureckou okupaci.

Renault varuje

Asijské akcie zatím reagují na zprávy o čínské ekonomice nejednoznačně a evropské burzy zřejmě čeká ranní propad. A to mimo jiné kvůli varování francouzské automobilky Renault, která snížila svůj odhad letošního zisku.