Dohoda o brexitu prošla. Lídři EU schválili i deklaraci o budoucích vztazích

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson
Britští poslanci (ilustrační foto)
Zastánci brexitu
Předseda Evropské rady Donald Tusk
5
Fotogalerie

Velká Británie a Brusel se ve čtvrtek, těsně před začátkem klíčového summitu Evropské unie, dohodly na upravených podmínkách brexitu. Oznámili to britský premiér Boris Johnson, podle něhož díky dohodě jeho země "získává zpět kontrolu", a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který dokument označil za "spravedlivý a vyvážený". Nyní osud úmluvy, kterou již na summitu podpořili lídři zemí Evropské unie, záleží na dolní komoře britského parlamentu. Poslanci o ní budou hlasovat v sobotu, Johnson ale nemá podporu pro dohodu v Dolní sněmovně zdaleka jistou. Do brexitu zbývá 14 dní.

"Evropská rada podpořila tuto dohodu a zdá se, že jsme velmi blízko poslednímu kroku," prohlásil po jednání šéf unijních summitů Donald Tusk. Zdůraznil, že EU dodržela svůj závazek a do poslední chvíle stála za Irskem, které je s výstupní smlouvou spokojeno. Johnson prohlásil, že dohoda znamená, že Spojené království zůstane jednotné a může být základem pro budoucí partnerství s unií.

O dokumentu ještě musí hlasovat Evropský parlament, kterým by ale text měl projít hladce. Předseda EP David Sassoli uvedl, že parlament je o dohodě připraven hlasovat do konce října.

Johnson oznámil, že z dohody zmizela "protidemokratická pojistka". Takto britský premiér označoval původní podobu jednoho z pilířů brexitové dohody, jehož cílem je zajistit zachování volného režimu na hranici Irska se Severním Irskem. Nově dohodnutý mechanismus podle Johnsona znamená, že Severní Irsko bude mít "právo ukončit zvláštní ujednání, pokud bude chtít". Dodal, že věří v pozitivní výsledek hlasování, neboť poslanci nemají důvod dohodu odmítat.

Proti se ale již postavila severoirská Demokratická unionistická strana (DUP). Ta donedávna zajišťovala menšinové vládě konzervativců většinu v parlamentu. "Tyto návrhy nejsou podle našeho názoru ve prospěch ekonomické prosperity Severního Irska a oslabují jednotu svazku (Británie a Severního Irska)," uvedli zástupci DUP. Dohodu již oficiálně odmítli také opoziční labouristé, podle komentátorů by ale někteří labourističtí "rebelové" mohli pro ni nakonec hlasovat. Pokud Dolní sněmovna dohodu odmítne, zákon nařizuje Johnsonovi požádat o odklad.

"Všichni doufáme, že to dopadne a že zkrátka Velká Británie odejde k 31. říjnu s dohodou," řekl na summitu českým novinářům český premiér Andrej Babiš. Johnson byl podle něj dnes "velice sebevědomý" a "říkal, že to zkrátka zvládne".

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier uvedl, že Severní Irsko zůstane v britském celním prostoru, zároveň ale bude vstupním bodem na jednotný trh EU. Jde podle něj o kompromisní řešení sporů kolem budoucího režimu na irské hranici, což byl klíčový problém vleklých jednání. Zejména kvůli původní podobě takzvané irské pojistky text "rozvodové dohody", který s Bruselem vyjednala bývalá britská premiérka Theresa Mayová, třikrát odmítl britský parlament.

Podle lídra britské opozice Jeremyho Corbyna Johnson vyjednal ještě horší dohodu o rozvodu Londýna s Bruselem než Mayová. Podmínky dojednané Johnsonem "zemi nespojí a je třeba je odmítnout", uvedl Corbyn a znovu se vyslovil pro konání dalšího referenda o brexitu. O odchodu z EU rozhodli britští voliči v plebiscitu roku 2016.

"Doufám, že pokud se naši britští přátelé rozhodnou jednoho dne vrátit, naše dveře budou vždy otevřené," řekl Tusk.

Pokud Británie odejde z EU podle plánu ke konci října, začnou ihned jednání o obchodní dohodě. Londýn bude podle Evropské komise po brexitu usilovat o uzavření ambiciózní obchodní dohody s EU bez cel a kvót. "Vyjednat obchodní dohodu je daleko těžší, brexit teprve začíná," uvedl jeden britský politický komentátor.