Ranní přehled podle Bloombergu: Nový návrh dohody o brexitu může být znám ještě dnes

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Americké zákony pro Hongkong

Spojené státy podpořily demonstrace v Hongkongu. Tamní Sněmovna reprezentantů schválila čtyři zákony, které mimo jiné americkým úřadům ukládají povinnost vypracovat roční zprávu o tom, zda je Hongkong na Pekingu dostatečně nezávislý. Jedna z nových norem, nazvaná hongkongský zákon o lidských právech a demokracii, stanovuje sankce pro čínské oficiální představitele, kteří jsou zodpovědní za podkopávání hongkongské svobody a autonomie.

Čína v obchodní válce přitvrzuje

Čína v obchodní válce zvyšuje tlak na Spojené státy. Čínští představitelé podle zdrojů Bloombergu uvedli, že před tím, než začnou nakupovat americké zemědělské plodiny v hodnotě 50 miliard dolarů, budou požadovat zrušení tarifů. Čína je sice ochotna v „první fázi“ platnosti obchodní dohody agrární produkty nakupovat, ale za současných okolností v mnohem menším objemu, uvedly zdroje.

Na trzích převládá optimismus

Asijské trhy nejspíš ve středu porostou, a to v reakci na posílení amerických akcií, které se přiblížily čtyřtýdenního maxima, předpovídá agentura Bloobmerg. Japonský Nikkei po otevření burzy nicméně zatím ztrácí 0,31 procenta a hongkongský index HSI pak dokonce 0,54 procenta. Na volném trhu posiluje britská libra, která těží z dobrých zpráv kolem vyjednávání o brexitu. Svou hodnotu zvyšuje i turecká lira poté, co americká administrativa na zemi uvalila nižší sankce, než se předpokládalo.

Seriál o brexitu pokračuje

Britská sága kolem brexitu má zase o trochu pozitivnější dějství. Evropští představitelé v úterý uvedli, že se dohoda přiblížila. Návrh dokumentu je údajně téměř připraven a představen by mohl být už dnes, přesto se ještě mohou objevit problémy, varují odborníci.

Japonská banka přestane nakupovat

Japonskou centrální banku příští rok zřejmě čeká dlouho očekávaný předěl. Objem jejích dluhopisů v rozvaze se totiž podle analýzy agentury Bloomberg poprvé za dekádu smrskne. Taková zpráva je překvapivá především v době, kdy FED i ECB oznámily, že dluhopisy naopak znovu začnou kupovat. Pro japonskou centrální banku to je výrazný posun, když dosud ročně nakupovala dluhopisy v hodnotě 80 bilionů jenů, tedy v přepočtu 17,2 bilionů korun.