Ranní přehled podle Bloombergu: Překvapení od Tesly a nekonečný brexit

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Konec pro Draghiho

Své poslední zasedání Evropské centrální banky má dnes před sebou Mario Draghi. Ke dni 31. října předá štafetu nově zvolené předsedkyni ECB Christine Lagardeové.

Nekonečné debaty o brexitu

Předseda vlády Velké Británie Boris Johnson zřejmě nemá v posledních dnech klidný spánek. Evropská unie jej a celou zemi nechává vyčkávat a rozhodnutí, na jak dlouho udělí Británii rozvodového procesu, zatím neuvádí. Francouzský prezident Emmanuel Macron je navíc údajně připraven nedat Spojenému království více času. Podle něj musí Británie odejít z EU k 31. říjnu tak, jak bylo původně řečeno. 

Překvapení jménem Tesla

Klidný spánek si naopak možná dopřeje Elon Musk. Jeho společnost Tesla ve třetím čtvrtletí překvapivě vykázala zisk po ztrátovém půlroce. Automobilka oznámila, že v období od července do září vydělala 143 milionů dolarů, tedy asi 3,3 miliardy korun. Akcie společnosti po zveřejnění výsledků posílily o 20 procent. Jejich cena překročila 300 dolarů za akcii. 

Ropné akcie stoupají

Akcie ropy zaznamenaly největší růst od útoků dronů v Saúdské Arábii, a to o 2,7 procenta. Rozkolísaný den zakončily růstem i další akciové trhy. Index Dow Jones se zvýšil o 45,85 bodu na 26 833,95 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 8,53 bodu, tedy 0,28 procenta, na 3004,52 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 15,50 bodu, neboli 0,19 procenta, na 8119,79 bodu.