Ranní přehled podle Bloombergu: USA a Čína jsou opět blíže k dohodě

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Pryč s cly

Spojené státy a Čína se dohodly, že budou postupně snižovat cla na zboží druhé strany. „V uplynutých dvou týdnech jsme vedli konstruktivní diskuze a shodli jsme se na tom, že budou cla postupně odstraňována, jakmile bude dosaženo dohody,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva obchodu Gao Feng. Pokrok v jednání potvrdil i ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. „Pokud dojde k prvotní dohodě, uzavřeme celní dohody a ústupky,“ řekl pro agenturu Bloomberg.

Optimismus na trhu

Pokrok v jednáních mezi Čínou a USA ocenily i trhy. Akcie vzrostly v Japonsku, Hongkongu a Austrálii. Rekordní růst zaznamenal i akciový index S&P 500, který zahrnuje akcie největších obchodovaných podniků ve Spojených státech. Nejvíce se dařilo energetickým firmám, jejich akcie vzrostly o 2,5 procenta.

Hongkong proti Singapuru a Šanghaji

Hongkong se snaží vzorovat předpovědím, že ztratí pozici nejvýznamnějšího asijského mezinárodního finančního centra. Zpracovává nyní méně obchodů na burze než Šanghaj. Jeho odvětví správy majetku nepříliš úspěšně bojuje s konkurencí ze Singapuru. Daně jsou v Hongkongu sice nízké, ale nájemné příliš vysoké. Krom toho, že demonstrace v Hongkongu narušují každodenní život jeho obyvatel, zároveň poškozují místní ekonomiku. 

Kupte si ropu

Saudská Arábie vyjednává u svých nejbohatších občanů závazky ohledně nákupu akcií ve veřejné nabídce státní ropné společnosti Saudi Aramco. Nákup akcií v hodnotě několika set milionů dolarů zvažuje podle informací Bloombergu miliardová firma Olayans, která vlastní největší podíl švýcarské banky Credit Suisse.