Accolade a Panattoni chtějí do průmyslových zón dát 11 mliliard

Průmyslová zóna - ilustrační foto

Průmyslová zóna - ilustrační foto Zdroj: Straka Martin/E15

Česká investiční skupina Accolade a developerská společnost Panattoni Europe plánují v Česku a na Slovensku investovat během pěti let do průmyslových zón až 11 miliard korun. Projekty za 1,5 miliardy korun už firmy uzavřely, informovali zástupci firem. Zaměřit se chtějí hlavně na menší regiony obou zemí. Slibují, že díky tomu vzniknou tisíce nových pracovních míst.

„Spolupráce s českou skupinou Accolade nám otevírá možnost vstupu do menších, ale z hlediska trhu s průmyslovými nemovitostmi velice zajímavých regionů v rámci České Republiky a Slovenska. A samozřejmě to zjednodušuje rozhodovací proces a tím také urychluje výstavbu a dodání produktu našim klientům,“ prohlásil generální ředitel Panattoni Europe Pavel Sovička.

Podle předsedy představenstva skupiny Accolade Milana Kratěny se chtějí zaměřit hlavně na přirozené průmyslové uzly. „Česká republika a Slovensko jsou pro nás strategickým trhem, protože se nachází na křižovatce hlavních dopravních tras mezi západní, střední a východní Evropou. Parky, které společně s Panattoni Europe nabízíme, jsou umístěny v pečlivě vybraných lokalitách, zohledňujících ekonomické a logistické klastry v Evropě,“ poznamenal Kratina s tím, že aktuálně mají připraveny parky například u dálnice D5, rychlostní silnice R7 či u Mladé Boleslavi.

Žádné spekulace

Průmyslové parky chtějí začít stavět až v okamžiku, kdy budou mít sehnané firmy, které by je obsadily. Spekulativně stavět nebudou. „Očekáváme, že díky této spolupráci se portfolio našich nemovitostí, které mají od počátku stoprocentní obsazenost, do pěti let rozroste na hodnotu jedenácti miliard korun,“ dodal Kratina.

Společnosti začaly spolupracovat na začátku letošního roku. Accolade nyní vlastní dvě průmyslové haly a třetí je ve výstavbě. Celkem ve spolupráci s Panattoni Europe připravují 15 průmyslových parků.

Česká průmyslová skupina Accolade se zabývá přípravou území pro výstavbu průmyslových nemovitostí. Stavbu industriálních budov také následně sama investuje. Vlastní pozemky v průmyslových parcích v Aši, Chebu, ve Stříbře, Mladé Boleslavi, Rychnově nad Kněžnou nebo v Krásně nad Kysucou. Aktuální hodnotu svého portfolia nyní odhaduje na jednu miliardu korun.

Se skupinou Accolade investují převážně čeští investoři - fyzické osoby, právnické osoby a fondy, typicky například ex-majitelé úspěšných firem, vysocí manažeři velkých společností nebo úspěšní podnikatelé.

Je mezi nimi například spolumajitel realitní společnosti Svoboda & Wiliams Prokop Svoboda. Nedávno se s Accolade rozhodl investovat také Jan Holásek, který se po dlouhodobém působení v advokátní kanceláři Havel, Holásek & Partners rozhodl věnovat zejména projektům a investicím v oblasti nemovitostí.

Panattoni Europe nabízí v České republice a na Slovensku 14 průmyslových parků. Firma v posledních měsících společně s českou skupinou Accolade výrazně expandovala a rozšířila svoje portfolio průmyslových parků o pět nových lokalit. Jen během posledních dvou let stavěla průmyslové areály v žatecké zóně Triangle, ve východních Čechách, středních Čechách nebo v parku u Stříbra.