Američané uhájili pozemky u Brna proti firmám z daňových rájů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: PointPark,

V přetahované o lukrativní pozemky na výstavbu skladového komplexu v Syrovicích u Brna se americké developerské společnosti Prologis podařilo zabránit tomu, aby parcely spadly do majetkové podstaty zkrachovalé společnosti Deveplan. Právě o to usilovala skupina offshorových firem. Tvrdily, že kupní smlouva z roku 2009 mezi Prologisem a Deveplanem je neplatná.

Insolvenční soudce Jan Kozák vyhlášení rozsudku dvakrát odložil. „Situace byla poměrně nestandardní, proto soudu trvalo trochu déle, než se s ní vypořádal,“ řekl při vyhlášení rozsudku. Ten ještě není pravomocný. Očekává se, že se advokáti offshorových firem odvolají.

Jako věřitelé Deveplanu vystupují společnosti s registrací od Kypru přes Gibraltar po Belize. V tuzemském byznysu se přitom neobjevily poprvé.

Například kyperská SG Solar Green se ještě pod jménem Lapursa snažila od státu dostat miliardové odškodné kvůli vytunelovaným CS fondům.

Další firmu Online Services s adresou na tichomořském ostrově Samoa zase zakládala panamská advokátní kancelář Mossack Fonseca. Ta se v poslední době dostala do celosvětově na první strany novin kvůli obrovskému úniku dokumentů, jež ukazují na maskování neprůhledných toků peněz byznysmenů, politiků i celebrit z celého světa. Online Services vystupovala loni rovněž v roli věřitele fotbalového klubu Slavia ještě před vstupem čínského investora.