Analýza: Do hotelů v Česku letos přijdou investice za šest miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Do hotelů v Česku letos přitečou investice 220 milionů eur (šest miliard korun). Důvodem je zvýšený zájem investorů z Asie a blízkého východu o ubytovací kapacity ve střední Evropě, uvedla poradenská firma Cushman & Wakefield, která působí na realitním trhu. Letošní růst naváže na vzestup započatý v roce 2013, dodala.

„Od počátku roku 2015 jsme zprostředkovali prodej šesti hotelů ve střední Evropě,“ uvedl Frédéric Le Fichoux, vedoucí středoevropského hotelového týmu Cushman & Wakefield. V Česku se to týkalo dvou hotelů, Courtyard by Mariott Prague Airport a Courtyard by Mariott Pilsen. V jednání jsou podle společnosti prodeje dalších tří hotelů, z nichž nejvyšší hodnotu by mohl mít prodej pražského hotelu Hilton.

Hotely Courtyard by Mariott Prague Airport a Courtyard by Mariott Pilsen prodala v únoru rakouská realitní skupina CA Immo. Cenu ani nového majitele firma nezveřejnila.

Hotel Hilton Prague, největší hotel v Česku, nabízí 791 pokojů a 5000 metrů čtverečních konferenčních prostor. Řadí se mezi největší konferenční hotely ve střední a východní Evropě. Současným majitelem hotelu je společnost Avid Asset Management.

Za růstem zájmu o investice stojí zlepšující se výkonnost hotelů

Za růstem zájmu o investice v Česku stojí zejména zlepšující se výkonnost hotelů způsobená vyšší obsazeností i růstem průměrné ceny za ubytování. Přestože tuzemské hotely nyní pociťují výpadek ruské klientely, dokážou tento pokles pokrýt turisté z Německa, Číny a Jižní Koreje, uvedla společnost.

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu z roku 2013 bylo v Česku zhruba deset tisíc hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení. Nejvíce je penzionů, téměř čtyři tisíce. V kategorii hotelů je nejpočetnější třída označená třemi hvězdami. Těch bylo celkem 1439, čtyřhvězdičkových hotelů přes 500. Pětihvězdičkových hotelů bylo celkem 56.