Analýza: Na nájmu a údržbě státních budov by se mohlo ušetřit 361 milionů

Budova Czechinvest - ilustrační foto

Budova Czechinvest - ilustrační foto Zdroj: CzechInvest, CC-BY-3.0, wikimedia.org

Z červencové analýzy majetkového úřadu v Centrálním registru administrativních budov (CRAB) vyplývá, že na nájmech a údržbě administrativních budov užívaných státem by se mohlo ušetřit až 361,5 milionu korun. V katastru je navíc přes 25 tisíc nemovitostí vedených na 1380 neexistujících či likvidovaných státních institucí. Ukazují to údaje z nově vytvořené Mapy majetku státu.

Podle dat by se z 358 600 čtverečných metrů kancelářské plochy mohlo ušetřit skoro 85 000 metrů v Praze, 44 200 metrů v Brně, 14 200 metrů v Plzni a 11 500 metrů čtverečných v Ostravě. Systém CRAB zahájil svůj provoz v říjnu 2012 a dává přehled o více než 3800 objektech užívaných organizačními složkami státu a státními organizacemi.

Příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhly letos k polovině srpna 765,5 milionu korun, zatímco loni za stejné období to bylo 523 milionů korun. Na celý rok přitom počítá státní rozpočet s příjmy úřadu 760 milionů korun.

Úkolem ÚZSVM je zastupovat Českou republiku v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. ÚZSVM rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří. V některých řízeních vystupuje jako žalobce, v jiných jako žalovaný.