Architekti vybrali stavby roku: lanovku na Sněžku, muzeum i obchodní centrum

Obchodní centrum Šantovka v Olomouci

Obchodní centrum Šantovka v Olomouci Zdroj: ctk

Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně
Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně
Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin.
Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin.
Technici testovali 9. října na spodním úseku lanovky mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou provoz několika nových kabin.
9
Fotogalerie
Stavbami roku 2014 jsou Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně, lanová dráha na Sněžku, rodinný dům „LF“ v pražských Nebušicích, letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a obchodní centrum Šantovka v Olomouci. Výsledky dnes vyhlásila ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Porota v čele s architektkou Radomírou Sedlákovou letos vybírala z 58 přihlášených českých projektů, dalších pět bylo ze zahraniční. Do finále letošního 22. ročníku soutěže se probojovalo 15 z nich.

Podívejte se na letošní stavby roku:

Letos poprvé udělila porota také titul Zahraniční stavba roku 2014. Získala jej výstavba urgentního příjmu univerzitní nemocnice L. Pasteura v Košicích. O titul se ucházelo pět staveb, které realizovaly české firmy. Členové poroty tyto stavby nenavštívili, ale hodnotili je na základě videoprezentace.

Veřejnost udělila cenu ostravskému Světu techniky ve Vítkovicích, kterou ocenil svou cenou také předseda Senátu Milan Štěch. Cenu generálního partnera Architectureweek obdrželo KCEV - Krkonošské centrum enviromentálního vzdělávání, které získalo přezdívku „Krtek“. Cenu pražského primátora získala rekonstrukce galerie Mánes.

Tituly Stavba roku 2014
StavbaMěstoInvestorAutor
CEITEC - Středoevropský technologický institut Brno Masarykova univerzita A PLUS a.s., Karel Tuza, Petr Uhlíř, Jiří Babánek, Jaromír Černý, Jiří Ducháček, Marek Focher, Petr Ondráček, Klára Steinhauserová, Jitka Nováková
Rekonstrukce lanové dráhy na Sněžku Pec pod Sněžkou Město Pec pod Sněžkou TRENTO, s.r.o., Miloš Pařízek, Zdeněk Mikulecký, David Kratochvíl
Rodinný dům „LF“ Nebušice soukromá osoba Fiala + Němec s.r.o., Stanislav Fiala
Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi Mladá Boleslav Středočeský kraj Hlaváček - architekti, s.r.o., Michal Hlaváček, Ludvík Holub, Daniela Šimková, Pavel Lupač
Obchodní centrum Šantovka, Olomouc Olomouc Galerie Šantovka, s.r.o., Dandreet, a.s., SMC Development, a.s. Atelier 8000, s.r.o., Rober Bishop, BENOY

Stejně jako v předchozích letech byl i letošní ročník určen pro všechny objekty bez rozlišení druhu stavby nebo výše nákladů vynaložených na její pořízení. Podmínkou pro přihlášku do soutěže bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudovaní v období od června 2013 do letošního května.

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50 tisíc lidí. Jedním z důsledků krize je výrazný pokles cen ve veřejných stavebních tendrech.