Babišův úřad prodá dům na náměstí Republiky

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia

Dům Ministerstva financí na náměstí Republiky, vedle paláce Hybernia Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministr financí Andrej Babiš předhodí developerům šťavnaté sousto v jedné z nejlukrativnějších pražských lokalit. Chce totiž prodat budovu na pražském náměstí Republiky, kterou dosud využívala veřejná správa. „Na náměstí Republiky by úředníci sedět neměli,“ řekl Babiš na konferenci společnosti CEEC Research. O formě transakce zatím podle ministra rozhodnuto není. Může to být přímý prodej nebo dražba.

Budova se nachází hned vedle divadla Hybernia, naproti je Obecní dům, poblíž jsou obchodní centra Palladium a Kotva, nedaleko ústí ulice Na Příkopě plná drahých obchodů, náměstím neustále proudí davy turistů.

„Je to naprosto fantastická lokalita,“ uvedl Dušan Štastník, který se v poradenské společnosti JLL zabývá investičními transakcemi. „O zájemce určitě nouze nebude. Z budovy by se mohla stát úžasná kombinace retailu a kanceláří,“ dodal. Cenu za nemovitost na pozemku o více než dvou tisících metrech čtverečních odhaduje na stovky milionů korun.

V budově mělo ještě nedávno sídlo středočeské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. V létě se však přestěhovalo do centrály úřadu na Rašínově nábřeží. Právě tento úřad spadající pod ministerstvo financí je pověřen s touto stavbou hospodařit.

Úředníci zatím nemají náhradu

Momentálně je tak v objektu již jen detašované pracoviště městského úřadu Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Kam se pracovníci tohoto úřadu přesunou, zatím není jasné. „Informaci o připravovaném prodeji teď slyším poprvé,“ reagoval vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jan Horčík, jehož podřízení v objektu pracují.

Náměstí Republiky je pro realitní byznysmeny magnetem už dlouhé roky. Již na začátku minulé dekády se budova Staré Celnice změnila na kancelářské a obchodní centrum. Hned naproti pro změnu vznikla na svého času nejdražší parcele v metropoli nová bankovní budova.

Zdaleka největším počinem v této lokalitě ale byla výstavba obchodního centra Palladium na místě bývalých kasáren. Jeden z neúspěšnějších retailových projektů v Česku je nyní na prodej.