Bauer Technics postaví v Bělorusku další farmu

areál Bauer Technics v Bělorusku

areál Bauer Technics v Bělorusku Zdroj: Bauer Technics

Stavební společnost Bauer Technics letos dokončí další z velkých projektů na klíč v některém ze států bývalého Sovětského svazu. V běloruském Borisovu staví od loňského června již druhou farmu, tentokrát za 19,7 milionu eur (asi 540 milionů korun). Farma má kapacitu 1200 prasnic a předpokládanou roční produkci 24 tisíc selat. Součástí je i výrobna krmných směsí.

„Dokončení je oficiálně plánováno na prosinec. První zvířata na farmu budou ale přímo z Česka navážena již od března,“ řekl deníku E15 obchodní ředitel společnosti Karel Líkař.

Projekt je přitom podle něj na seznamu prioritních projektů Běloruska, a tedy pod extrémní kontrolou politiků. „Důvodem je, že nyní chybí v Bělorusku maso a zároveň se zvýšily požadavky na export masa do Ruska,“ dodal. Rusko totiž od loňska čelí sankcím ze strany Evropské unie. Jako odvetu pak Putinův režim zakázal do Ruska dovoz některých druhů potravin včetně masných výrobků.

Firmě se v zemích bývalého SSSR daří

Zakázku v Borisově získala firma ze Stádlce u Tábora i díky úspěšné stavbě první farmy rovněž pro 24 tisíc prasat. Tendr na projekt za 15,7 milionu eur (asi 430 milionů korun) vyhrála v červnu 2010, o rok později začala s výstavbou.

„Byla to první farma v Bělorusku postavená podle tehdejších nových běloruských veterinárních předpisů po vypuknutí epidemie afrického moru,“ podotkl Líkař. Stejně jako nyní zajistí firma nejen výstavbu, ale i dodávku zvířat od české společnosti Genoservis.

Firmě se v zemích bývalého Sovětského svazu daří, zajistila již desítku projektů. V prosinci navíc podepsala smlouvu na stavbu dvou farem v Kazachstánu za zhruba 5,5 miliardy korun, které se stanou jejím zatím největším projektem.

Bauer Technics se díky zahraničním zakázkám propracoval i do čela žebříčků tuzemských exportérů. Před třemi lety zvítězil i v soutěži Exportní cena DHL UniCredit v kategorii středně velkých firem.

Rozhovor s Karlem Líkařem čtěte ve čtvrtečním vydání E15