Beton znovu přinese firmě Best přes miliardu

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: Euro E15

Po hubených letech první firmy napojené na stavebnictví začínají ožívat. Společnost Best, největší tuzemský výrobce betonové dlažby, se po několika letech v tržbách pravděpodobně znovu lehce přehoupne přes miliardu. „Jsme na tom určitě výrazně lépe než loni,“ řekl deníku E15 majitel Bestu Tomáš Březina.

Nedávný vítěz kategorie Firma čtvrtstoletí žebříčku Czech Top 100 letos očekává tržby 1,05 miliardy korun. To by byl meziročně o 14 procent lepší výsledek než loni.

Z hlediska množství prodaných kusů firma nyní roste ve srovnání s minulým rokem téměř o čtvrtinu. Podobné to bylo i loni. V účetnictví byl ale nakonec růst výrazně slabší.

„Prodávali jsme víc, ale za nižší ceny. Důvodem je stále kritičtější stav na trhu stavebních hmot a stavebnictví vůbec, jehož důsledkem jsou padající ceny,“ řekl k číslům Březina. V rámci tvrdého boje na trhu musel navíc Best vyrukovat s dalšími úlitbami zákazníkům. Před recesí bylo běžné, že si za dovoz dlažby platili. Ještě v roce 2011 Best utržil hodně přes sto milionů korun jen za dopravní služby. „Pak jsme do toho ale v rámci konkurenčního boje řízli a začali vozit naše výrobky zdarma. A to samozřejmě byl zásah do vnitřní ekonomiky podniku,“ dodal podnikatel.

I v této situaci se Bestu daří být stále v plusu, přestože loni prý měla firma namále. Z minulých let už společnost nastřádala zisky blížící se k 700 milionům korun. Peníze Březina šetří na další rozvoj byznysu.

Březina ovládá český trh s betonovými prvky
Akciová firma BEST je největším českým výrobcem betonových stavebních prvků. Její stoprocentní majitel Tomáš Březina ji založil v roce 1990 na zelené louce, dnes dominuje tuzemskému trhu. Vlastní 8 výrobních a prodejních areálů s 24 továrnami ve všech regionech Čech a Moravy. Patří ji také 3 štěrkopískové lomy. Zboží exportuje do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko. Konsolidované výnosy firmy za rok 2012 činily 1,1 miliardy korun. Zaměstnává téměř 500 lidí a stejný počet osob pro společnost trvale pracuje v servisních činnostech.

Tomáš Březina: zvyšováním daní vláda způsobí katastrofu!

Beton je ošklivé slovo