Brněnský věžák Spielberk Tower získal prestižní certifikát

Spilberk Tower

Spilberk Tower

Kancelářská budova Spielberk Tower v Brně získala jako první v Evropě po dokončení výstavby nejvyšší možný mezinárodní certifikát BREEAM Outstanding.

Stavba podstoupila hodnocení například z hlediska hospodaření s energiemi a odpady či podle vlivu na okolní životní prostředí. Serveru E15.cz to sdělila developerská firma CTP, která objekt vlastní.

„Certifikát upozorňuje na rostoucí význam Brna coby předního evropského centra pro moderní high-tech podnikání,“ uvedl manažer CTP Stefan deGoeij.

Spielberk Tower má 21 pater a je součástí kancelářského komplexu Spielberk Office Centre. Výstavbu věže na čas přerušila ekonomická krize. K úplnému dokončení stavby došlo v roce 2012, kdy projekt získal poprvé certifikaci BREEAM, ale zatím „jen“ na stupni Excellent.

Spielberk Tower byl po určitou dobu nejvyšší stavbou v Brně. Na čelo mrakodrapů nejen v Brně, ale v celém Česku, se však letos dostala výšková budova AZ Tower.

Certifikace podnikatelských budov zažívá v posledních letech v Česku boom. Mezinárodní certifikáty jsou komerčním produktem, za který majitelé staveb platí. BREEAM pochází z Velké Británie, konkuruje mu například americký certifikační systém LEED. Poskytovatelé těchto certifikátů mimo jiné tvrdí, že takto ohodnocené budovy zvyšují jejich cenu a atraktivitu pro investory.