Bývalý šéf Uberu Kalanick investuje miliardy do komerčních realit

Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick

Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick Zdroj: Reuters

Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick
Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick
Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick
Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick
5
Fotogalerie

Bývalý šéf a spoluzakladatel alternativní taxislužby Uber Travis Kalanick investuje 150 milionů dolarů (asi tři miliardy korun) do malé začínající realitní firmy a ujme se jejího vedení. Bude skupovat opuštěné budovy a přestavovat je pro potřeby internetových společností.

Kalanick loni v červnu odstoupil z funkce generálního ředitele Uberu a část svého podílu prodal konsorciu v čele s japonskou skupinou SoftBank. Podle americké televize CNBC za něj měl dostat nejméně 1,4 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard korun). Investice do nemovitostního start-upu je první významnější aktivitou jeho nově založeného investičního fondu s názvem 10100, slovy "deset jedno sto".

Firma City Storage Systems (CSS) se sídlem v Los Angeles zaměstnává asi 15 lidí. Kupuje opuštěné nebo zanedbané budovy typu nákupních center nebo parkovišť a přizpůsobuje je potřebám nových internetových firem. Ty je následně mohou využít jako sklady nebo výrobní/restaurační prostory, pokud se na příklad zabývají donáškou jídla.

Aktuální ceny skladů a dopravních služeb rostou, protože se jen těžko daří uspokojovat poptávku obřího internetového prodejce Amazon. Podle Kalanicka přesáhne v nadcházejících letech hodnota nemovitostí, které bude třeba přizpůsobit digitální ekonomice, deset bilionů dolarů (zhruba 206 bilionů korun), uzavírá Le Figaro.