Čakovicím přibydou další obyvatelé, do prodeje šly desítky bytů

Dům Rakytník v projektu Čakovický park

Dům Rakytník v projektu Čakovický park Zdroj: M&K Real Estate

Počet obyvatel městské části Praha – Čakovice vzroste minimálně o 200. Developer M&K Real Estate totiž nabídl do prodeje další desítky bytů z projektu Čakovický park. Podle místostarosty městské části Jiřího Vintišky tak už v projektu, jehož stavba začala v roce 2011, bude bydlet kolem tisícovky lidí. „Celá městská část Praha – Čakovice má téměř 11 tisíc obyvatel,“ upřesnil Vintiška.

Developerská firma nově prodává 81 bytů různých velikostí ve dvou objektech s poetickými názvy Pomněnka a Rakytník. „Malometrážní byty nejčastěji kupují takzvaní singles, tedy lidé žijící bez partnera. Tvoří celou polovinu našich klientů,“ připomněla statistiku Šárka Kloučková z obchodního oddělení M&K Real Estate.

Historicky nejvíc dětí ve školách

Od roku 2012, kdy se do čerstvě dokončených objektů Konvalinka, Růže a Fialka v Čakovickém parku nastěhovali první obyvatelé, se tu už podle Kloučkové narodilo a odrostlo několik desítek dětí. „Součástí projektu jsou dětská hřiště pro nejmenší, teď ale připravujeme i volnočasové hřiště pro větší děti,“ doplnila Kloučková.

Letos také přejde mnoho dětí z mateřských škol do prvních tříd základní školy. „Bude jich zatím historicky nejvíc,“ poznamenal místostarosta. Odlehčí se tak čakovickým mateřinkám, jejich kapacita zároveň naroste o 56 míst v nové školce budované přímo v rámci Čakovického parku. Nebytové prostory v hodnotě převyšující 10 milionů korun do konce roku předá developer bezúplatně městské části, ta se stane zřizovatelem školky, vybaví ji a začne provozovat.

„Po jejím dokončení budeme moci nabídnout místa v předškolních zařízeních už 570 dětem,“ upřesnil Jiří Vintiška. „Organizačně bude spadat pod větší školku, kterou jsme otevřeli v roce 2008. Vybudovali jsme ji rovněž ve spolupráci s tímto developerem,“ dodal místostarosta.

Horolezecká stěna s boulderem

Volnočasovovým aktivitám slouží areál bývalého čakovického cukrovaru. Před otevřením je například 14metrová horolezecká stěna s boulderem. Provozovatelkami zařízení jsou jedny z nových obyvatelek Čakovic, Monika Karbanová a Soňa Foldynová, které se do jednoho z domů postavených developerem Čakovického parku nastěhovaly v roce 2014.

„Chceme ke sportovnímu lezení přilákat i nejmladší generaci, plánujeme spolupracovat s místními školami, kterým nabídneme možnost strávit v naší lezecké stěně a boulderu hodinu tělesné výchovy se zvýhodněným vstupným,“ dodala Soňa Foldynová.

Čakovice prožívají na Prahu nevídaný stavební boom