Central Group chystá na Kavčích horách věže plné luxusu

V Praze na Kavčích horách začne zřejmě už za pár let růst nová dominanta lokality. Nedaleko sídla České televize tam developerská společnost Central Group postaví přes 450 luxusních bytů. Na konferenci týdeníku Euro o moderní architektuře projekt představil majitel Central Group Dušan Kunovský.

Projekt koupil v roce 2012 od developerské firmy Hochtief Development CZ. Ta chtěla původně na Kavčích horách postavit 340 bytů. Kunovský tedy projekt s investičními náklady hodně přes miliardu rozšíří a budovy také požene více do výšky. Současně ale tvrdí, že lokalitu proti původním představám otevře veřejnosti a zaplní ji výrazně větším množstvím zeleně.

Změna projektu sice znamená, že vydané stavební povolení hodí developer do koše, podle Kunovského ovšem podstoupit celé povolovací martyrium znovu stojí za to. Kvůli koncepci celého projektu už oslovil osm předních českých architektů. „Přesto očekáváme, že projekt určitě vzbudí nějaký odpor,“ uvedl šéf Central Group.

Architekti: Bez protestů se neobešla žádná ikonická stavba

Na to jsou však stavebníci i architekti zvyklí. „Projekt, který nevyvolá protesty, je špatný,“ řekl na konferenci rakouský architekt Albert Wimmer.

Podle historika architektury Zdeňka Lukeše se bez protestů neobešla žádná ze staveb, jejichž architektura je dnes považována téměř za ikonickou. Jako příklad uvedl hotel a vysílač na Ještědu Karla Hubáčka, rekonstrukci kostela u Emauzského kláštera Františka Marii Černého nebo Tančící dům Franka Gehryho.

Aktuálně v metropoli vzbuzuje vášně kupříkladu projekt kancelářské budovy Lední medvěd, jehož návrh pro PPF zhotovil architekt Radan Hubička. Nová architektura do původní zástavby patří, protože mu dává nový rozměr, uzavřel Hubička.