Central Group chystá výstavbu u Národního muzea

Národní muzeum

Národní muzeum Zdroj: Sedmicka/Jiri Kotatko

Největší tuzemský rezidenční developer Central Group míří z periferie stále víc do centra metropole. Aktuálně koupil pozemek přímo ve středu Prahy nedaleko Národního muzea.

„Výstavbu luxusního rezidenčního domu se zhruba 50 byty zahájíme co nejdříve,“ řekl Stavebním fóru majitel Central Group Dušan Kunovský.

Jeho firma teď zároveň dokončuje nákup velkého projektu pro výstavbu několika stovek bytů v Praze 4 a jedná o dalších pozemcích v Praze 6 a 9. „Podařilo se nám také scelit pozemky kolem zličínského areálu Tatrovky, přímo u stanice metra. Teď připravujeme demolice objektů a výstavbu bytového komplexu,“ uvedl Kunovský.

Jak doplnila mluvčí Central Group Veronika Vohralíková, na letošek firma vyčlenila na nákupy pozemků v různých pražských lokalitách 900 milionů korun. Zájem má především o větší projekty, za minimum firma považuje pozemek nebo brownfield pro výstavbu 30 bytů či desítky rodinných domů.

První centrální lokalitou v Praze, kam Central Group zamířila z původně okrajových čtvrtí, byl pozemek vedle bývalého sídla společnosti Telefonika O2 na Žižkově, který koupila v roce 2009. Plány na výstavbu sedmi stovek bytů však developer zatím odsunul. Mezitím nakupoval méně rozsáhlé projekty například na Smíchově, Barrandově či v Břevnově.

Velcí developeři, kteří mají chuť nakupovat, mohou nyní vybírat z pestré nabídky. Řada menších stavitelů musela kvůli finanční krizi ustoupit od svých původních plánů. Pozemků s projekty se zbavují také kriticky zadlužení developeři jako ECM nebo nadnárodní firmy, které končí s podnikáním v Česku. Své projekty v Praze 4 tak nyní rozprodává třeba tuzemská větev ING Real Estate Development. Pozemky se aktuálně snaží zpeněžit zadlužení irští investoři v Jinonicích či firmy se španělským kapitálem na Žižkově.