Central Group skupuje parcely v Praze, bytová výstavba roste

Domy společnosti Central Group

Domy společnosti Central Group Zdroj: Archiv/Euro

Miliardář Dušan Kunovský pokračuje se svou developerskou společností Central Group ve skupování volných stavebních parcel v metropoli. Aktuálně koupil od portugalské skupiny Mota-Engil pozemek na čtyři stovky bytů v Praze ve Stodůlkách. Celkové investiční náklady na projekt budou tři čtvrtě miliardy korun.

„Koupený projekt již má pravomocné územní rozhodnutí,“ řekl deníku E15 Kunovský. Ten doufá, že rychle získá i stavební povolení a bude tak moci výstavbu realizovat. Pozemek jižně od ulice Jeremiášova poblíž obchodního domu Makro má téměř pět hektarů.

Letos je to již pátá akvizice developera. Nedávno získal dvě parcely ve Vysočanech. Větší z nich na sedm stovek bytů se nachází v areálů někdejší továrny na barvy a laky Tebas.

„Naším letošním cílem je překonat v akvizicích zatím rekordní loňský rok, kdy jsme získali dvanáct nových lokalit za více než 1,5 miliardy korun,“ dodal šéf Central Group.

Realitní trh roste

V poslední době čile nakupovali také největší Kunovského konkurenti. Tedy společnosti Ekospol, Skanska a YIT. Stavebníci vykupují parcely nejen kvůli tomu, aby drželi krok s rostoucím realitním trhem. Chtějí se také zásobit v situaci, kdy v hlavním městě panuje zmatek kolem stavebních předpisů a územního plánu. Zvláště cenné jsou proto na trhu projekty, které mají už všechna potřebná povolení.

„Počet nově zahájených bytových staveb se postupně zvyšuje. Developeři tak reagují na vysokou poptávku po bydlení a snižují i riziko nekontrolovaného růstu cen,“ uvedla realitní kancelář Lexxus.