Central Group staví na Žižkově osmnáctipatrové věže se 700 byty

Projekt Rezidence Central Plaza v Praze 3 firmy Central Group

Projekt Rezidence Central Plaza v Praze 3 firmy Central Group Zdroj: Central Group

Developerská firma Central Group odstartovala výstavbu dlouho očekávaného projektu Rezidence Central Plaza na pražském Žižkově. Všech 682 nových bytů dokončí na jaře 2016, přičemž celková investice se vyšplhá na dvě miliardy korun.

Rezidence Central Plaza je podle vyjádření společnosti největším bytovým projektem v širším centru Prahy za posledních 20 let. Je specifický tím, že nevznikne na etapy, jak je v jiných případech běžné, ale naráz. Navíc firma na něj nečerpá ani žádný bankovní úvěr, vše hradí z vlastních zdrojů.

Stavbu tvoří pětipodlažní podstavec se střešními zahradami, z něhož vyrůstá pět osmnáctipatrových věží. „Nové byty začneme prodávat od září, kdy bude dokončena spodní část objektu,“ poznamenal šéf Central Group Dušan Kunovský.

Pozemek pro vybudování rezidence společnost koupila od Telefóniky v roce 2009 i s projektem a povolením na vznik kanceláří. Developer se však rozhodl projekt kompletně přepracovat na bytové využití, které je pro tuto lokalitu údajně vhodnější.

Kromě bytů vzniknou v budově, konkrétně v jejím přízemí, tři velké prostory pro gastronomické a prodejní provozy, které mají oživit celou Olšanskou ulici, u které stavba vyroste.

Největší bytový developer v Česku
Central Group je největším rezidenčním developerem v České republice. Za 20 let svého působení dokončil 130 rezidenčních lokalit a prodal přes 10 tisíc nových bytů, domů a parcel. Společnost je dlouhodobě zisková a pro svou činnost nepotřebuje bankovní úvěry. V současné době má nakoupené a připravené pozemky pro více než osm tisíc nových bytů a rodinných domů. Ty plánuje zařadit do prodeje během příštích pěti let.