Ceny bytů letí kvůli rekordně nízkým úrokům hypoték vzhůru

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Nové i starší bydlení v Česku zdražuje stále výrazně rychleji, než je celková inflace. Tržní ceny novostaveb se již třetí čtvrtletí za sebou meziročně zvýšily o více než pět procent, vyplývá z nových dat Českého statistického úřadu. Ve statistikách sahajících do roku 2009 se ještě nikdy takové tempo nevyskytlo.

„Aktuálně developeři u nových projektů zvyšují cenu zhruba o pět procent,“ uvedl analytik developerského trhu František Brož. Stavebníci zdražili rovněž téměř čtvrtinu novostaveb, které již měli v nabídce. Ještě silnější růst ohlásil ČSÚ u starších bytů.

V závěru minulého roku se celostátně zvedly o 6,7 procenta, mimo metropoli dokonce o 7,4 procenta. Také v tomto případě je to statistický rekord.

Je to dané mimo jiné tím, že levnější bydlení v krajích vykazuje při zdražení rychlejší procentuální nárůsty než v metropoli. „Zároveň se nyní daří prodat i luxusnější nemovitosti, které by se v minulosti prodávaly složitěji, dlouho či za nižší cenu,“ vysvětluje Pavel Hassman, majitel realitní kanceláře Re/Max 4You zaměřené na severní Čechy. Situace v rezidenčních nemovitostech se zvláště u novostaveb může ještě zdramatizovat.

„Bude zajímavé, jak se trh začne vyrovnávat s poměrně razantním poklesem volných bytů o zhruba dvacet procent za poslední čtyři měsíce,“ soudí analytik Brož. Reálně to znamená úbytek o 1300 jednotek. Developeři totiž nestíhají dodávat na trh tolik bytů, kolik by jich bylo možné reálně prodat. Mimo jiné z toho viní zdlouhavé povolovací procesy.
A to v situaci, kdy letos opět očekávají silné prodeje.

„Díky rekordně nízkým hypotečním sazbám a jejich vyšší dostupnosti letos překonáme loňské rekordní prodeje nových bytů a jen v Praze by tak mohlo svého majitele najít až osm tisíc nových bytů,“ předpovídá generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Index tržních cen bytůIndex tržních cen bytů|E15