Ceny londýnských nemovitostí jsou na novém rekordu

Londýnské City

Londýnské City Zdroj: HB Reavis

Nabídkové ceny nemovitostí v britské metropoli se dostaly na nový rekord. Vyplývá to z dat společnosti Rightmove, která provozuje největší britský realitní portál a je kotována na londýnské burze.

Průměrná nemovitost se v únoru v Londýně nabízela za 552,5 tisíce liber (18 milionů korun), to je o 2,1 procenta více než v lednu. Meziroční růst cen přesáhl 11 procent. V celé Velké Británie se v únoru průměrná nemovitost nabízela za necelých 256 tisíc liber, meziměsíčně o 1,6 procenta více, což je také nejvíce v historii.

Britskému realitnímu trhu pomáhá jednak posilující ekonomika a vládní podpora, která umožňuje koupi nemovitosti s pětiprocentní zálohou. Ačkoliv před krizí britské banky poskytovaly hypotéky do výše 120 a více procent hodnoty zástavní nemovitosti, po roce 2009 požadovaly, aby kupec zaplatil alespoň čtvrtinu ceny ze svého.

Britský ministr financí George Osborne včera uvedl, že se program s názvem „Help to Buy“ osvědčil a prodlouží ho na novostavby až do roku 2020. Tímto krokem si slibuje oživení výstavby nových rezidenčních nemovitostí.

„Je tu jaro a věci se konečně dávají do pohybu,“ komentuje situaci Miles Shipside, ředitel Rightmove. „Řada nemovitostí se konečně dostává na trh po několika letech mizerné spotřebitelské důvěry a nedostatku nízkodepozitových hypoték.“

Meziročně přichází na trh o deset procent více nemovitostí. To ale nevyřeší strukturální nedostatek bytů a domů v londýnské metropoli. Tento problém měl částečně vyřešit plán demolice letiště Heathrow a výstavba nové rezidenční čtvrti na jeho místě. Výstavba nového letiště na umělém ostrově v deltě Temže je však příliš drahá.

Poslední roky v Londýně platí, že nejlepší investicí jsou okrajové čtvrti, kde ceny nemovitostí rostou rychleji než v centrálním Londýně a jeho prestižních sousedstvích. Nejdražší čtvrtě zaznamenaly v únoru pokles hodnoty nemovitostí. Reality v Kensington & Chelsea v únoru klesly o 2,4 procenta, Westminster zaznamenal pokles o 2,3 procenta.

Londýn se chystá na příliv peněz z Východu