Češi se bojí, že nebudou mít na bydlení. Přitom se na zvyšujících cenách nemovitostí dá i vydělat

Zdroj: Generali Investments CEE

Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Soukenická 6
Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Ke Karlovu 1414
Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Kořenského 1
Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Milíčova 3
5
Fotogalerie

Stále více Čechů počítá s tím, že budou bydlet v nájmu. Zatímco v roce 2020 se 62 % lidí obávalo, že kvůli pandemii na vlastní bydlení nedosáhnou, nyní už je to 77 %. Nemovitosti jsou ale díky rostoucím cenám také lákavou investiční příležitostí, čehož mohou díky fondům využít i menší investoři, kteří nedisponují volnými finančními prostředky na pořízení investiční nemovitosti.

Nemovitosti vnímá 85 % Čechů jako atraktivní investici. Ukázal to druhý ročník průzkumu Generali Investments CEE o finanční situaci v souvislosti s bydlením. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Kdo chce bydlet ve vlastním, musí více šetřit 

Pandemie koronaviru zhoršila vyhlídky na vlastní bydlení 6 z 10 Čechů. Celkem 77 % respondentů má v současnosti strach, že si nebudou moci pořídit nebo rekonstruovat vlastní nemovitost.

Především mladí do 26 let se také více stěhují zpátky k rodičům. Zatímco na podzim 2020 žilo s příbuznými 15 % z nich, letos je to už 23 %. Vzrostl i podíl těch, kteří už o vlastním bydlení ani neuvažují a raději volí nájem. Zatímco v roce 2020 šlo o 8 % respondentů, nyní je to již 10 %.

„Ceny bydlení vytrvale rostou již několik let a koronavirová krize tempo růstu nemovitostí ještě urychlila. Kromě toho pro spoustu lidí představovala výrazný zásah do úspor či příjmů, takže se někteří z nich vzdali myšlenky na koupi vlastní nemovitosti. Na to reaguje i trh. Pokračuje totiž trend stavby projektů čistě k nájemnímu bydlení,“ komentuje Marek Bečička, ředitel Product & Real Assets Generali Investments CEE.

Nemovitosti jako nejoblíbenější investice 

Češi si stále více uvědomují, že stabilně rostoucí ceny nemovitostí z nich dělají ideální prostředek pro investice. Jako atraktivní investici vnímá nemovitosti 85 % Čechů. Jen málo z nich ale ví, že prostřednictvím investičních fondů do nich mohou investovat i v případě, že nedisponují částkou potřebnou ke koupi vlastní nemovitosti v řádech milionů korun.

„Investice do nemovitostí si drží mezi lidmi velkou oblibu, protože jejich cena stabilně a dlouhodobě roste. Jedná se proto o výhodný způsob, jak zhodnotit svoje úspory,“ vysvětluje Martin Pecka, který je portfolio manažerem Generali Fondu realit.

Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Kořenského 1Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Kořenského 1 | Generali Investments CEE

61 % Čechů si myslí, že ceny nemovitostí budou i nadále růst, 15 % respondentů naopak věří, že dojde k „prasknutí bubliny“ a poklesu cen. 7 z 10 Čechů by v případě investic do nemovitostí preferovalo přímé vlastnictví, zbylých 30 % pak investice prostřednictvím fondů nebo kombinaci obojího. Generali Fond realit umožňuje investice již od nižších částek, doporučená je minimální investice ve výši 10 000 Kč. Investovat je však možné i s menší částkou.

„Málo kdo si ale uvědomuje, že na investice do nemovitostí nemusí mít rovnou miliony. Při investicích prostřednictvím fondů je možné vydělávat na rostoucí hodnotě nemovitostí i s menšími částkami, naopak malým investorům se snižují některá rizika. Jedná se především o větší diverzifikaci portfolia, kvalitní výběr nemovitostí a jejich následnou profesionální správu. Navíc je přímo nezatěžují některé nákladové položky, jako jsou například náklady na rekonstrukci a výpadek příjmů v případech, kdy jim odejde nájemník a delší dobu hledají nového,“ dodává Bečička.

Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Ke Karlovu 1414Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Ke Karlovu 1414 | Generali Investments CEE

Češi mají problémy s bydlením, jsou ale ochotni více platit 

K tomu nyní může kvůli pandemii docházet častěji než dříve. Koronavirová krize a rostoucí ceny způsobily, že má s bydlením potíže třetina Čechů. Desetina respondentů, kteří bydlí v nájmu, má problémy s placením nájemného, hypotéku nezvládají platit 3 % lidí.

Přesto 8 z 10 dotazovaných uvádí, že jsou za bydlení ochotní platit stejně jako před pandemií nebo dokonce více. Průměrná částka, kterou jsou lidé ochotni dávat za bydlení, tak vzrostla z 8 700 Kč na 9 700 Kč měsíčně.

Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Milíčova 3Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Milíčova 3 | Generali Investments CEE

„Přesto, že Češi deklarují oproti předchozímu průzkumu nárůst problémů s placením nájemného, respektive hypotéky v případě vlastního bydlení, platební morálka je stále velice dobrá. Hypoteční trh dokonce pokračuje v rekordním růstu objemu poskytnutých hypoték, a to i přes nárůst průměrných úrokových sazeb. To potvrzují i výsledky našeho průzkumu, kdy lidé uvádějí, že jsou ochotní za bydlení platit více peněz a většinou na to mají prostředky. Ve velké míře se nejedná pouze o bydlení pro vlastní potřebu, ale nemovitosti jsou stále oblíbenějším investičním nástrojem. Vzhledem k očekávanému růstu úrokových sazeb, nízké diverzifikaci a dalším rizikům spojeným s přímou investicí do nemovitostí, se jako vhodnější alternativa nabízí investice prostřednictvím podílových fondů, jako je například Generali Fond realit,“ uzavírá Bečička.

Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Soukenická 6Rezidenční nemovitost v portfoliu Generali Fondu realit: Praha, Soukenická 6 | Generali Investments CEE