České fondy ZDR Investments koupily v Chorvatsku nákupní centrum za miliardu

Galerie Bakar u chorvatské Rijeky.

Galerie Bakar u chorvatské Rijeky. Zdroj: ZDR Investments

Skupina nemovitostních fondů ZDR Investments posiluje svou pozici v Chorvatsku akvizicí nákupního centra nedaleko Rijeky. Hlavními nájemci letos v dubnu dokončené Galerie Bakar jsou například potravinářský řetězec Interspar, prodejce nábytku Jysk nebo obchod s módou Takko. Projekt postavila rakouská developerská společnost MID-Bau, se kterou české fondy dlouhodobě spolupracují.

„Tato akvizice posiluje naši pozici na území Chorvatska a přináší do našeho portfolia další velkou nemovitost s vysokou výnosností investovaného kapitálu. Podíl zahraničních nemovitostí našeho fondu pro kvalifikované investory touto akvizicí přesáhl 50 procent,“ uvedl partner ZDR Roman Latuske. Hodnota transakce dosáhla 40 milionů eur.

Příští rok plánuje developer dostavět druhou etapu nákupního parku. Také ta po dokončení přejde do portfolia české ZDR. V typickém konceptu retail parku, který se ukázal být velmi výnosným typem komerčních nemovitostí, má každý nájemce samostatný vchod z parkoviště. Retail parky prosperovaly i během pandemie covidu. Podle firmy je Galerie Bakar na břehu Jaderského moře největším maloobchodním parkem v oblasti Rijeky, sousedních ostrovů a oblasti Gorski Kotar. 

Plocha se nachází v komerční zóně Kukuljanovo, což byl nejdříve brownfield, který se v posledních letech postupně rozrůstá v industriální a komerční centrum, jehož rozvoj podporuje místní samospráva. Celkově tam má vzniknout deset tisíc pracovních míst, díky Galerii Bakar nyní v zóně přibylo 350 pracovních míst.

Fondy spravované skupinou ZDR kromě Česka a Chorvatska působí také na Slovensku, v Německu a Rakousku. Hodnota nemovitostí ve skupině převyšuje 13 miliard korun, deset miliard v rámci fondu kvalifikovaných investorů. V Chorvatsku už ZDR Investments vlastní nákupní centrum v Pule v hodnotě dvou miliard korun.

ZDR není jedinou českou skupinou, která se zabývá realitním byznysem v Chorvatsku. V Rijece na pobřeží vlastní hotel provozovaný řetězcem Hilton teplický podnikatel Jaroslav Třešňák. Stavbu s investicí kolem 2,5 miliardy korun dokončil předloni.

ZDR svým krokem potvrzuje slova samotných fondů i analytiků o nedostatku příležitostí na českém trhu. Již dříve se k němu vyjádřil například Petr Čížek, předseda představenstva investiční společnosti Investika. „Český trh je relativně malý. A příležitostí k akvizicím komerčních nemovitostí, jež by svou velikostí, očekávanou výnosností a dalšími parametry odpovídaly strategii našeho fondu, je na něm nedostatek,“ vysvětlil, proč stále více českého kapitálu směřuje za hranice.