Český Lasselsberger dodá do Libye hektary keramiky

Tripolis zničený občanskou válkou

Tripolis zničený občanskou válkou Zdroj: profimedia.cz

Tuzemskému výrobci keramických obkladů firmě Lasselsberger se podařilo získat významnou zakázku v Libyi. Objednavatelem je soukromý libyjský investor, který českou keramiku použije na obnovu budov poničených během ozbrojeného konfliktu, jenž v roce 2011 vyústil ve svržení autoritářského vládce Muammara Kaddáfího.

Hodnotu libyjské zakázky firma nesdělila, dostatečně vypovídající je však už její objem. Do severoafrické země, která stále hledá cestu ke stabilitě, poputuje z Česka kolem půl milionu metrů čtverečních keramiky, což se rovná 50 hektarům nebo více než 60 fotbalovým hřištím. Pro srovnání: pro potřeby obřího tunelu Blanka šlo z Lasselsbergeru obkladů zhruba sedmkrát méně.

Výroba pro Libyi se už v českých továrnách firmy rozeběhla. Dokončení zakázky očekává společnost v příštích měsících.
„Libye je pro Evropskou unii stále zemí, které věnuje zvýšenou pozornost. Každá naše paleta a kontejner vypravovaný z Hamburku proto podléhá pečlivé dokumentaci a dohledu,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel Lasselsbergeru Roman Blažíček.

Dalším novým trhem, na který se však Lasselsberger teprve zkouší dostat, je Jihoafrická republika. „Poslali jsme tam první vzorky, uvidíme, jak se chytíme,“ poznamenal šéf podniku. Zajímavé jsou podle něj také další africké země. Lasselsberger už v minulosti například dodával obklady pro nemocnice v Nigérii.

Lasselsberger patří do skupiny stejnojmenné rodinné firmy z Rakouska. Společnost před deseti lety převzala známou tuzemskou značku Rako Rakovník, jež si letos připomíná 130 let existence.

Podnik má nyní v Česku pět výrobních závodů, v nichž zaměstnává kolem 1400 lidí. Tuzemská produkce Lasselsbergeru putuje na řadu zahraničních trhů včetně Blízkého východu a Severní Ameriky.

Rozhovor s generálním ředitelem Lasselsbergeru Romanem Blažíčkem čtěte v úterním vydání deníku E15