Český realitní fond ZDR Investments kupuje retail park v Německu. Chystá expanzi na západ

První akvizicí skupiny ZDR Investments v Německu je retail park ve Schwörstadtu.

První akvizicí skupiny ZDR Investments v Německu je retail park ve Schwörstadtu. Zdroj: ZDR Investments

První akvizicí skupiny ZDR Investments v Německu je retail park ve Schwörstadtu.
První akvizicí skupiny ZDR Investments v Německu je retail park ve Schwörstadtu.
3
Fotogalerie

Česká skupina nemovitostních fondů ZDR Investments pokračuje ve své expanzi na západní evropské trhy. Po třech akvizicích v Rakousku, které uskutečnila v loňském roce, nyní kupuje retail park v Německu. Letos ZDR plánuje další velké investice v zahraničí.

Vůbec první akvizicí ZDR Investments na území Německa je maloobchodní park v obci Schwörstadt v Bádensko-Württembersku. Leží přímo na švýcarské hranici. Jeho pronajímatelná plocha činí 3649 metrů čtverečních. Nákupem parku nově získala česká skupina mezi své nájemce i Aldi, největší potravinářský diskontní řetězec v Německu. Mezi další nájemce retail parku se řadí nadnárodní řetězce Dm drogerie, KiK a TEDi.

Vstupem do Německa pokračuje ZDR Investments ve své zahraniční expanzi do západních zemí. V roce 2020 uskutečnila akvizici celkem tří nemovitostí v Rakousku, na konci letošního roku mají nemovitosti v Rakousku a Německu tvořit téměř třetinový podíl portfolia ZDR Investments. Aktuálně skupina vlastní 40 nemovitostí v celkové hodnotě 5,6 miliardy korun.

Skupina během první poloviny roku uskutečnila akvizice za 1,5 miliardy korun. Jako poslední do portfolia přibyl retail park Vorum Voitsberg v Rakousku, Retail park Světlá nad Sázavou, Penny Netolice, Retail Arena Chodov a zmiňovaný retail park Schwörstadt v Německu.

Aktuálně skupina dokončuje akvizice dvou nemovitostí s potravinářskými nájemci na Slovensku. Podíl potravinářů mezi retailovými nájemci na celkovém nemovitostním portfoliu skupiny během prvního pololetí dosáhne téměř polovičního podílu.

„Strategickým cílem je pro nás vysoký podíl segmentu potravin mezi našimi nájemci, což vedle celkové orientace na segment cenově dostupného zboží výrazně přispělo ke stabilitě výnosů i během složitého období koronavirové epidemie. Vývoj posledního roku potvrdil, že naše investiční strategie s fokusem na regionální retail diskontního typu je krizi odolná. V kombinaci s délkou uzavřených nájemních smluv se tak naše nemovitostní fondy stávají pro investory dlouhodobě perspektivní,“ říká Roman Latuske, partner ZDR Investments.