Český výrobce světlovodů uspěl v Perském zálivu. Osvětlí podzemku ekologického města Masdar

Projekt Masdar City již částečně stojí, jeho zbytek je ve výstavbě

Projekt Masdar City již částečně stojí, jeho zbytek je ve výstavbě Zdroj: profimedia.cz

Vizualizace projektu ekologického města Masdar City ve Spojených arabských emirátech.
Projekt Masdar City již částečně stojí, jeho zbytek je ve výstavbě
Projekt Masdar City již částečně stojí, jeho zbytek je ve výstavbě
Projekt Masdar City již částečně stojí, jeho zbytek je ve výstavbě
Světlovody instalované společností Lightway v řetězci Tesco v Maďarsku.
8
Fotogalerie

Tuzemská společnost Lightway dodá světlovody pro projekt energeticky soběstačného a nízkoemisního města Masdar City ve Spojených arabských emirátech. Nové město vyrůstající vedle metropole Abú Zabí má být nejekologičtějším na světě. Celkově však tuzemský export do zemí Perského zálivu klesá.

„Pomocí našich světlovodů se bude osvětlovat prostor podzemní dráhy v Masdar City,“ řekl Jakub Brandalík, výkonný ředitel a většinový majitel Lightway. Světlovody sbírají denní světlo na střeše, fasádě, terase nebo třeba na chodníku či střeše. Následně světlo vedou vysoce reflexním tubusem přímo do interiéru, který potřebujete prosvětlit. 

Češi dodají pro projekt Masdar City zhruba 350 světlovodů. Hodnotu konkrétní zakázky v emirátech šéf Lightway nekomentoval. Jeden světlovod v běžných cenách stojí přibližně 50 tisíc korun. 

Pro Lightway to není v emirátech první zakázka. Firma tam již dodala světlovody například do vojenských hangárů pro stíhačky. Šejkům z Perského zálivu rovněž pomáhá osvětlit rozsáhlé stáje, které mají v anglickém městě Norwich. 

„Trh v Perském zálivu je vysoce náročný a konkurenční. Požadavky na dodávky zboží a služeb jsou obecně velmi tvrdé, někdy jdoucí až za hranu standardu. Trh je vysoce saturovaný, proto průnik na něj vyžaduje nejen vysokou kvalitu a konkurenční cenu, ale i výjimečnost produktu či technologického řešení. Pokud se podaří firmě na trhu etablovat, má de facto zaručen odbyt na dlouhé roky,“ komentoval mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro. 

O nelehkých podmínkách exportérů na trhy v Perském zálivu svědčí data Českého statistického úřadu. Loni český vývoz do regionu spadl meziročně o 20 procent na necelých 35 miliard korun. 

V minulých letech uspěl v oblasti například český výrobce datových center Altron s dodávkami pro ozbrojené složky Spojených arabských emirátů. V regionu působí rovněž producent nemocničních lůžek Linet nebo výrobce svítidel Lasvit.