Chytne a nepustí! Stavební spořitelny brání v odchodu za levnějším úvěrem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Úrokové sazby hypoték rekordně nízko. Ideální čas refinancovat překlenovací úvěr ze stavebka v bance? Ano, měsíční splátky můžete citelně srazit. Pokud vás stavební spořitelna nedrží pod zámkem. Některá vás ke konkurenci prostě nepustí. Za žádnou cenu.

Nízké úrokové sazby hypoték, klesající zájem o stavební spoření, které už není zdaleka tak výhodné, jak bývalo, a pokles chuti půjčovat si od stavební spořitelny – tři vzájemně provázané fenomény, které přidělávají stavebním spořitelnám vrásky. Pro srovnání: zatímco v roce 2009 činil objem nově poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření 65,7 miliardy, loni už jen 37,3 miliardy korun.

Předčasně splatit? Nemožné

Stavební spořitelny se snaží odliv klientů zarazit. Kupříkladu tak, že nedovolují předčasné splacení překlenovacího úvěru. Bez ohledu na to, že dřív patřila možnost předčasného splacení bez sankce k vábničkám, na které klienty lákaly. Ale kdeže loňské sliby jsou…

Rozhodují fakta na papíře: v obchodních podmínkách stojí, že překlenovací úvěr je možné splatit jedině se souhlasem spořitelny. A právě tohle ustanovení se spořitelnám v těžkých časech hodí. Je snadné říct ne.

Rozdíl v sazbě: I dvě procenta

„Klienti tak jsou dál odkázáni platit drahé překlenovací úvěry. Často u nich vidíme i úrokovou sazbu kolem čtyř až pěti procent, což je při dnešních sazbách hypoték kolem dvou procent výrazně nevýhodné. Navíc samotná konstrukce překlenovacího úvěru je u vyšších částek, zhruba od 500 tisíc, značně dražší než klasicky anuitně splácený úvěr,“ vysvětluje analytička Partners Lucie Drásalová.

Obchodní podmínky dávají spořitelnám velký manévrovací prostor. „Je pravda, že spořitelny dodržují pravidla hry, na která klient přistoupil a potvrdil je podpisem. Ale z pohledu etiky je to nefér – držet klienty, kteří se dostali do finančních problémů, a neumožnit jim refinancování hypotečním úvěrem, kde můžou snížit měsíční splátky třeba i na polovinu, to je opravdu na hraně,“ míní analytička Lucie Drásalová.

Přehled spořitelen

Oslovili jsme všech pět tuzemských stavebních spořitelen a zjišťovali, s čím můžete počítat, když budete chtít překlenovací úvěr refinancovat jinde. Byli jsme zvědavi i na to, jak otevřeně budou spořitelny o nepopulárním tématu mluvit. Všechny dostaly stejnou sadu otázek – žádali jsme, aby podrobně vyložily, kterým klientům a za jakých podmínek umožňují předčasné splacení překlenovacího úvěru. A kterým (a proč) ne. Ptali jsme se také, na jaké konkrétní sankce a komplikace se má klient, který chce refinancovat u konkurence, připravit.

Jak stavební spořitelny brání odchodu klientů? Přečtěte si celý článek na Peníze.cz