Číňané se chystají na převzetí Florentina, zaparkují ho do samostatné firmy

Florentinum,

Florentinum, Zdroj: Michael Tomes

Florentinum
Florentinum
Florentinum
Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta před kancelářským komplexem Florentinum
Florentinum
13
Fotogalerie

V Česku neustále posilující čínská skupina CEFC se chystá na ovládnutí kancelářského komplexu Florentinum v centru Prahy. V minulých dnech kvůli tomu založila novou akciovou společnost CEFC Florentinum, vyplývá z obchodního rejstříku. V realitní branži je běžné parkovat velké nemovitosti do samostatných firem. Pro Číňany to bude první velká akvizice v tuzemském kancelářském segmentu.

Pro Pentu bude prodej Florentina dosud největší realitní exit v tuzemsku. Florentinum čínští byznysmeni kupují za více než 280 milionů eur (přes 7,5 miliardy koru), napsal nedávno server iDnes.cz. Miliardářovi Markovi Dospivovi a spol. měla už dokonce odejít na účet nevratná záloha.   

V případě realit byla CEFC nejvíce vidět u akvizic hotelů. V létě koupila pětihvězdičkový Mandarin Oriental na Malé Straně. Již dříve si pořídila další luxusní hotel Le Palais na Vinohradech.  

Moderní kanceláře měla CEFC v Praze v hledáčku od samého začátku. Původně jednala o koupi holešovického administrativního centra ArtGen skupiny PPF. Z transakce ale nakonec sešlo.  

Obavy, že by se něco mohlo ještě na poslední chvíli pokazit, jsou též u prodeje Florentina. Nikdo ze zúčastněných stran se tedy k obchodu nevyjadřuje. „Do ukončení transakce nedáváme k tématu žádné komentáře,“ odpověděl mluvčí Penty Ivo Mravinac. Mlčí i advokáti a poradci, kteří na obchodu spolupracují.

Zájemců o Florentinum přitom bylo hodně. Podle informací deníku E15 se mezi zájemci objevila například realitní větev pojišťovacího obra Allianz nebo ruský spoluvlastník Slovanského domu.

Florentinum je největší samostatnou kancelářskou budovou v Praze. Má kolem padesáti tisíc metrů čtverečních. Komplex otevřený na začátku roku 2014 se Pentě podařilo téměř celý pronajmout.