Čínská CEFC pokračuje v nákupech, získá luxusní hotel v Praze

Pražský hotel Le Palais

Pražský hotel Le Palais Zdroj: CC BY-SA 3.0: SJu; Wikimedia

Po fotbalové Slavii, aerolinkách Travel Service nebo budově bývalé Živnobanky pokračuje čínská firma CEFC v dalších nákupech na českém trhu. Nově převezme pražský pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague. Rámcová smlouva byla podle oznámení společnosti dnes podepsána v Šanghaji během návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v Číně.

Nynějším majitelem Le Palais je italský developer a zakladatel firmy Torino-Praga Invest Nino Altomonte. Hotel s 60 pokoji stojí v ulici U Zvonařky na pražských Vinohradech, budova patří k architektonickým skvostům slohu Belle Époque z konce 19. století. Tehdy se na její výzdobě podílel i známý malíř Luděk Marold. Jako hotel slouží objekt od roku 2002, předtím byl kompletně zrekonstruován.

„Le Palais Art Hotel Prague je výjimečný svou atmosférou. Máme velký respekt k jeho památkové hodnotě a chceme ho co nejlépe využít při našich aktivitách v oblasti cestovního ruchu,“ uvedl prezident CEFC Chan Chauto. Společnost podle něj věří v potenciál růstu celého odvětví a plánuje v něm dál expandovat. Cenu za pořízení hotelu CEFC nezveřejnila.

„Naším cílem je vytvoření komplexní nabídky služeb pro turisty a podnikatele z Číny i celé Asie. Součástí našich investic je proto téměř 50procentí podíl v leteckém přepravci Travel Service, máme také zájem participovat na zahájení provozu přímého spojení Praha – Šanghaj a realizovat další projekty v hotelovém průmyslu v Praze, Karlových Varech i v sousedních zemích,“ dodal Chan Chauto.

V České republice se CEFC již stala vlastníkem několika historických objektů včetně secesní budovy bývalé Živnobanky v ulici Na příkopě v centru Prahy, kde zřídila centrálu pro své evropské aktivity.

CEFC se rozhodla expandovat do Evropy a Česko si vybrala jako hlavní sídlo evropských aktivit. Již je majoritním vlastníkem skupiny Pivovary Lobkowicz, vstoupila také do společností Travel Service, J&T, Empresa Media, Médea Group a je většinovým majitelem fotbalového klubu SK Slavia Praha. Stala se také partnerem české fotbalové reprezentace.

CEFC
Společnost CEFC China Energy Company Limited je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu. Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, UAE, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku. CEFC byla zařazena do TOP 500 firem světa. Opakovaně byla zařazena mezi TOP 10 nejvlivnějších společností Číny.