Čínský stavební kolos CCCI ještě roste, kupuje australského obra

CCCI je dceřinou společností firmy China Communications Construction Company (CCCC) a podle příjmů je čtvrtou největší stavební firmou na světě.

CCCI je dceřinou společností firmy China Communications Construction Company (CCCC) a podle příjmů je čtvrtou největší stavební firmou na světě. Zdroj: ctk

Čínský stavební kolos China Communications Construction International (CCCI) koupí jednu z největších stavebních firem v Austrálii John Holland. Za 1,15 miliardy australských dolarů (21,1 miliardy korun) ji převezme od společnosti Leighton Holdings. Dohoda přichází měsíc po podpisu dohody o volném obchodu mezi Čínou a Austrálii.

Spojení mezi oběma zeměmi je důležitým zdrojem růstu zvláště pro australskou ekonomiku, pro kterou je Čína největším obchodním partnerem.

CCCI je dceřinou společností firmy China Communications Construction Company (CCCC) a podle příjmů je čtvrtou největší stavební firmou na světě. Dohodu ještě musí schválit australský antimonopolní úřad.

Společnost John Holland mimo jiné postavila budovu australského parlamentu. Její tržby loni činily 4,5 miliardy australských dolarů (82,5 miliardy korun).

Pan Infrastruktura

V Austrálii se nyní očekává vysoký růst výdajů na stavbu infrastruktury. Australský premiér Tony Abbott při loňské předvolební kampani uvedl, že chce být znám jako „pan infrastruktura“ a slíbil utratit za modernizaci dopravních sítí rekordních 50 miliard australských dolarů. Včetně soukromých investic se očekává, že by celkové výdaje do výstavby infrastruktury mohly dosáhnout až 125 australských dolarů. Mezi plánovanými projekty je nové dálnice po celé zemi a nové železniční spojení mezi Melbourne a Brisbane.