CPI Property Group přecenila portfolio, hlásí zisk přes pět miliard

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Přecenění portfolia nemovitostí pomohlo realitní skupině Radovana Vítka CPI Property Group k zisku 5,1 miliardy korun. Jde o výsledek za prvních devět měsíců letošního roku. Meziročně se čistý zisk skupiny zvýšil o 230 procent.

Realitní impérium CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka jede letos na plné obrátky. Na začátku roku Vítkova skupina převzala jedenáct obchodních center od CBRE Global Investors v České republice, Maďarsku, Polsku a Rumunsko v celkové hodnotě 650 milionů eur a v září pak skupina vydala dluhopisy za 600 milionů eur.

Za prvních devět měsíců pak CPI Property Group dosáhla čistého zisku ve výši 199 milionů eur, což představuje meziroční nárůst o 230 procent z loňských 60 milionů eur. Je ovšem nutno podotknout, že největší měrou se na zisku podílelo přecenění realitního portfolia skupiny. Jeho hodnota vzrostla kvůli přecenění o 207 milionů eur.

Naopak nepříznivě Vítkovo realitní impérium ovlivnil konec intervencí ze strany České národní banky na oslabování koruny. Česká měna od té doby posílila ze 27 na 25,5 koruny za jedno euro. Posílení koruny se pak promítlo do účetní ztráty ve výši 64 milionů eur, což v korunách odpovídá sumě 1,6 miliardy.

Bilance skupiny od začátku roku vzrostla o necelou pětinu z 5,7 na 6,7 miliardy eur (téměř 171 miliard korun). Závazky společnosti byly ke konci letošního září ve výši 4,1 miliardy eur.

Včera CPI Property Group také oznámila, že Radovan Vítek posílí své postavení ve skupině. Upíše totiž miliardu nových akcií skupiny za sumu sto milionů eur (2,5 miliardy korun) prostřednictvím společnosti Ravento. Ta je podle zprávy CPI Property Group úzce spojená právě s Vítkem.

Za jednu akcii dá Vítek 0,10 eura. Za akcie přitom zaplatí ve dvou splátkách. Prvních padesát milionů euro hned při úpisu a zbylých padesát milionů do 31. března 2018. S akciemi CPI Property Group se obchoduje na frankfurtské burze. Nyní stojí jedna akcie 0,66 eura. S akciemi se však příliš neobchoduje.