CTP chystá miliardový obchod. Největší majitel skladů a továren v Česku prodává část portfolia

Logistický a průmyslový park CTP v Boru u Tachova.

Logistický a průmyslový park CTP v Boru u Tachova. Zdroj: CTP

Logistický a průmyslový park CTP v Ostravě.
Remon Vos si nad CTP hodlá nadále udržet kontrolu.
Logistický a průmyslový park CTP v Brně.
4
Fotogalerie

Realitní skupina CTP, které patří nejvíce skladových a průmyslových ploch v České republice, jedná o vstupu strategického partnera do firmy. CTP patří průmyslové a logistické parky napříč Českem, společnost má byznys také například na Slovensku, v Maďarsku či v Rumunsku. 

„CTP aktuálně zvažuje partnerství se strategickým investorem. Velikost portfolia zvažovaného k prodeji je důvěrná informace,“ řekla mediální zástupkyně skupiny Kateřina Wheeler. Potvrdila pouze, že na prodej je menšinová část majetku. Kontrolu si má nadále podržet zakladatel CTP Remon Vos. Aktuální transakce CTP má na starosti poradenská společnost Cushman & Wakefield.  

„Kapitálová základna CTP činila na konci roku 2019 celkem 2,5 miliardy eur a společnost má nakročeno k tomu mít v roce 2023 portfolio deseti milionů metrů čtverečních pronajímatelných ploch,“ dodala Wheeler. Podle posledních zveřejněných čísel byla hodnota investičního portfolia CTP celkem 4,4 miliardy eur. 

Podle dat poradců z agentury JLL patřilo Vosově společnosti v Česku na konci minulého roku 2,4 milionu metrů čtverečních průmyslových ploch. To bylo téměř třicet procent trhu.

„CTP je jednička v průmyslové výstavbě ve střední a východní Evropě. V každé zemi, kam společnost vstoupila, se v krátké době stala lídrem trhu,“ uvedl Jakub Holec, ředitel konzultantské firmy 108 Agency.

Skupina aktuálně působí v šesti zemích. V 96 lokalitách nabízí k pronájmu celkem 5,5 milionu metrů čtverečních skladů a fabrik. V Brně a v Ostravě společnosti patří také kancelářská centra a hotely.

Na rozdíl od jiných developerů prodává CTP své postavené a pronajaté nemovitosti jen výjimečně. V roce 2018 skupina prodala menší část skladů v Česku německému fondu Deka za 12 miliard korun. 

Průmyslové nemovitosti jsou u investorů oblíbené. Aktuálně hledá nového majitele portfolio fondu Arete. Loni americký investiční obr TPG koupil za více než dvě miliardy korun většinový podíl v tuzemském developerovi skladů Contera.