Další čínský developer v likvidaci? Deutsche Bank chce konec firmy Shimao Group

Byty v Pekingu

Byty v Pekingu Zdroj: Profimedia

Článek ze speciálu
Realitní trh e15
Partner obsahu

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si hodlá podáním žaloby vynutit likvidaci čínské developerské firmy Shimao Group, která má problémy se splácením dluhů. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Čínský realitní trh se už delší dobu nachází v krizi, která podkopává růst Číny coby druhé největší ekonomiky světa.

Deutsche Bank patří mezi věřitele společnosti Shimao Group. Ta v červenci 2022 zmeškala splátku u zahraničních dluhopisů v hodnotě jedné miliardy dolarů (zhruba 24,5 miliardy korun). Stala se tak dalším z řady čínských developerů, kteří se dostali do platební neschopnosti u zahraničních dluhopisů.

Deutsche Bank podle zdrojů agentury Reuters dospěla k závěru, že podmínky plánované restrukturalizace dluhu společnosti Shimao Group nejsou přijatelné. Čínská firma představila zahraničním věřitelům plán restrukturalizace dluhu loni v prosinci. Celkový zahraniční dluh podniku dosahuje 11,7 miliardy dolarů (zhruba 274 miliard korun), píše Reuters.

Letos v lednu soud v Hongkongu nařídil likvidaci čínské společnosti China Evergrande, která je nejzadluženější developerskou firmou na světě. V únoru pak jeden z věřitelů požádal soud o vyhlášení likvidace realitní společnosti Country Garden, která je největším developerem soukromých nemovitostí v Číně.