Další rána pro českou Skansku. Manažeři prý falšovali účetnictví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lee Cannon CC BY-SA 2.0 Flickr

Manažeři jedné z divizí stavební společnosti Skanska falšovali účetnictví. Má to být mimo jiné i jeden z důvodů, proč se firma v České republice loni propadla do ztráty. Policie se zatím případem nezabývá.

„Hospodářský výsledek ovlivnila situace v jedné z divizí, kde namísto efektivních manažerských rozhodnutí došlo k účetnímu zkreslování výsledků. Po odhalení této skutečnosti byli odpovědní zaměstnanci okamžitě propuštěni a byla nastavena systémová opatření, která takovéto jednání v budoucnu eliminují,“ uvedla mluvčí Skansky Lucie Laňková. Bližší podrobnosti firma nechce sdělovat.

Za loňský rok se Skanska v Česku a na Slovensku propadla do ztráty 299 milionů švédských korun, což v přepočtu znamená minus kolem 936 milionů českých korun.

„V České a Slovenské republice, kde stavební trh klesá čtyři roky po sobě, je situace celkově velmi náročná,“ uvedl generální ředitel celé skupiny Johan Karlström ve výroční zprávě koncernu. Do červených čísel se Skanska dostala vedle Česka už jen v Latinské Americe.

Skansce loni meziročně klesly i tržby ze stavební činnosti, a to o 23 procent na 12,4 miliardy korun. Kromě toho skupina uskutečnila odpisy u vybraných položek aktiv, aby se přiblížila k jejich současné tržní hodnotě.

„Naše strategie je udržení ekonomicky zdravé a stabilní firmy. Po dohodě s mateřskou společností jsme se rozhodli v rámci restrukturalizačních opatření provést významné odpisy některých aktiv,“ poznamenal bez dalších podrobností předseda představenstva a generální ředitel Skansky Dan Ťok.

Špatnou situaci českého stavebnictví ilustruje pokles počtu zaměstnanců stavební části skupiny. Loni se snížil na 4323 z předloňských 4667.