Demolice hotelu Praha zabere půl roku

Skupina PPF koupila areál dejvického Hotelu Praha, chce zde vybudovat školu a park

Skupina PPF koupila areál dejvického Hotelu Praha, chce zde vybudovat školu a park Zdroj: ctk

Letecký záběr areálu z roku 1938
Letecký snímek areálu z roku 1953
Letecký záběr areaálu v roce 1975
Letecký snímek areálu z roku 1988
Letecký snímek areálu z roku 1996
7
Fotogalerie
Prokousání se betonem a železem bývalého „papalášského“ hotelu Praha v pražské Hanspaulce, na jehož místě vznikne park přilehlý k plánované škole Open Gate miliardáře Petra Kellnera, zabere zhruba šest měsíců. Pokud se skupině PPF podaří sehnat všechna potřebná razítka, začne s demolicí ještě tuto zimu.

„Naším cílem je vrátit areál do původního stavu před stavbou hotelu,“ řekl novinářům mluvčí PPF Radek Stavěl. Na pozemcích, na nichž dnes hotel z přelomu 70. a 80. let stojí, byl od 19. století park známý též jako Petschkova zahrada. Samotná škola Open Gate využije areál Hadovka, který je blíž k Evropské ulici vedle bývalého sídla kanadského velvyslance. Tyto pozemky, které budou propojeny školním areálem se sousedící s parcelou hotelu Praha, vlastní PPF už delší dobu. Samotný hotel koupila skupina letos v červnu.

Prohlédněte si letecké záběry pozemku v okolí hotelu Praha

Proti plánu na demolici hotelu se ozvala různá sdružení, podle kterých jde o kulturně hodnotný objekt. S tím však PPF nesouhlasí a může se opřít o řadu odborných názorů, mezi jinými historiků architektury Zdeňka Lukeše nebo Rostislava Šváchy. Z hotelu navíc ještě za vlastnictví gruzínské společnosti Falkon Capital zmizela podle Stavěla velká část umělecky cenných předmětů včetně zlatých kohoutků z apartmánů Leonida Brežněva.

Část zachovaných předmětů typu některých lustrů a svítidel převezme Umělecko-průmyslové muzeum. O zbytek, opět především lustrů, neměla muzea zájem. Specializovaná firma je nyní demontuje, odborně balí a uskladňuje. Fotodokumentace a popis má umožnit jejich následné sestavení.

Kolik bude do celého projektu Kellner investovat, zatím jasné není. Stejně tak si nepřeje zveřejnit částku, za jakou hotel Praha koupil. Jisté však je, že samotná demolice hotelu ho bude stát několik desítek milionů korun.