Developer Crestyl koupil za 8,5 miliardy polského konkurenta Budimex

Projekt Dock společnosti Crestyl

Projekt Dock společnosti Crestyl Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Český developer Crestyl společně s investiční skupinou Cornerstone Partners koupil polskou developerskou firmu Budimex Nieruchomości za 1,51 miliardy zlotých (8,5 miliardy korun). Zároveň uzavřel strategické partnerství s firmou Heimstaden Bostad, která od Budimexu v následujících pěti letech odkoupí 2500 bytů na pronájmy. 

„Dlouhodobý výhled polského trhu s bydlením je velmi optimistický. I přes neustálý růst je zde počet bytů v přepočtu na obyvatele stále výrazně nižší, než kolik je průměr Evropské unie. Navíc je polský rezidenční sektor stále velmi roztříštěný a přináší nám tak obrovské příležitosti,“ uvedl generální ředitel Crestylu Omar Koleilat.

Budimex Nieruchomości je jedním z předních bytových developerů v Polsku. Od svého vzniku v roce 1999 postavila zhruba 18 600 bytů v pěti polských městech - Varšavě, Krakově, Poznani, Gdaňsku a Vratislavi. Aktuálně má ve výstavbě byty v 19 projektech. Má asi 150 zaměstnanců a majetek firmy dosahuje téměř 500 milionů eur.

Skupina Crestyl působí na českém realitním trhu přes 20 let. V současnosti se věnuje rozvoji více než 15 lokalit po celé republice s celkovou investiční hodnotou přes 1,2 miliardy eur (asi 31,5 miliardy korun). Patří k nim projekt v centru Prahy s názvem Savarin, dále například čtvrť Dock v Libni nebo nově vznikající čtvrť Hagibor u metra Želivského.