Developer CTP zamýšlí obří investice v Nizozemsku. Nakoupí tam pozemky a budovy za téměř osm miliard

Majitel skupiny CTP Remon Vos

Majitel skupiny CTP Remon Vos Zdroj: Vacková Anna/E15 / E15

Největší majitel skladů a průmyslových hal v Česku CTP Group zvažuje obří investice v Nizozemsku. V zemi, odkud pochází zakladatel a generální ředitel skupiny Remon Vos, chce do pozemků a nemovitostí investovat 300 milionů eur (asi 7,9 miliardy korun). 

„Po 22 úspěšných letech ve střední a východní Evropě je pro mě coby nizozemského rodáka přirozeným krokem expandovat do mé domovské země, která je historicky logistickou velmocí. CTP má více než 700 klientů a cítíme z jejich strany silnou poptávku po průmyslových nemovitostech v této byznysově velmi atraktivní lokalitě,“ uvedl Vos.

Začátkem března CTP oznámila, že chce vstoupit v následujících týdnech na burzu cenných papírů v Amsterdamu. Hrubý výnos by měl dosáhnout zhruba 900 milionů eur (23,5 miliardy korun). Oznámená nabídka se týká 15 procent akcií společnosti CTP, které poskytne jediný akcionář skupiny Remon Vos. Ten po dobu jednoho roku většinovým akcionářem zůstane. Nabídka bude primárně zpřístupněna institucionálním investorům.

Skupinu CTP Group založil Remon Vos v roce 1998 v České republice. Před pěti lety CTP vstoupila na další trhy v regionu. Kromě Česka působí na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku a Polsku. Minulý měsíc firma oznámila také plán expandovat na africký kontinent. V Egyptě jedná o projektech za stovky milionů dolarů. V Česku na konci loňského června firma vlastnila 3,46 milionu metrů čtverečních ploch v 54 areálech.

Hrubý příjem z pronájmu CTP Group loni meziročně vzrostl o 15 procent na 344 milionů eur (8,8 miliardy korun). Na konci roku 2020 měla ve výstavbě 740 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které budou dokončeny letos. Aktuálně vlastní budovy o rozloze 6,3 milionu metrů čtverečních.