Developer HB Reavis omezí pražské aktivity. Prodává budovy Transgasu a další projekty

Soubor budov Transgas

Soubor budov Transgas Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Prodávané budovy Transgasu v centru Prahy. O kupce by neměla být nouze.
Ministerstvo kultury budovy Transgasu za památku neprohlásilo.
Místo Transgasu mají vyrůst nové kanceláře.
Nemovitosti na Vinohradské třídě v Praze developer HB Reavis prodává. Budovy Transgasu mají jít k zemi.
HB Reavis prodává i pražský projekt Mercuria
8
Fotogalerie

Jeden z největších evropských stavitelů kanceláří HB Reavis výrazně omezí byznys v Praze. Prodá několik projektů včetně souboru nemovitostí Transgas na Vinohradské třídě.

Developerská skupina HB Reavis se rozhodla prodat několik připravovaných projektů v Česku včetně známého komplexu Transgas na pražské na Vinohradské třídě, k jehož demolici má firma od začátku února pravomocné povolení. Informaci o prodeji potvrdil serveru E15.cz mluvčí HB Reavis Jakub Verner.

„V současné době zahajujeme jednání s potenciálními zájemci. Dokončení prodeje záleží na nabídkách, množství uchazečů a podobně,“ řekl Verner. Výši očekávaného výnosu nekomentoval.

O kupce pravděpodobně nebude nouze. „Na pražském kancelářském trhu je aktuálně historicky nejnižší neobsazenost. Poptávka tak převyšuje nabídku nových kanceláří. Současně je také omezená nabídka nových projektů a pozemků pro development. Z tohoto hlediska jsou projekty HB Reavis velmi zajímavé,“ komentovala specialistka na komerční nemovitosti Lenka Šindelářová z poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate.

Není jasné, co bude plánovaná změna majitele znamenat pro připravovanou demolici Transgasu. „Zatím fungujeme podle původního harmonogramu, který obsahuje i demolici budovy," dodal Verner z HB Reavisu. 

Kromě Transgasu se skupina slovenského miliardáře Ivana Chrenka zbavuje ještě například staré kancelářské budovy Mercuria v Holešovicích. Také v jejím případě se dosud počítalo s budoucí demolicí. K mání je též kancelářský projekt v pražských Radlicích poblíž centrály ČSOB.

K prodeji společnost přistoupila v souladu se svou novou strategií. Spočívá v budování větších byznysových lokalit. Kde vytvoření většího kancelářského celku není možné, nemovitosti prodá.

V portfoliu si HB Reavis naopak podrží velký projekt v Brně, obchodní centrum Aupark Hradec Králové nebo coworkingovou síť HubHub. Ta má kanceláře například v centru Prahy v ulici Na Příkopě.

Z původně slovenského developera se HB Reavis přeměnil v důležitého mezinárodního hráče. Významné projekty má ve Varšavě, Budapešti i Londýně. Vlastník skupiny Ivan Chrenko měl loni majetek za téměř 22 miliard korun. Byznysmena to v žebříčku miliardářů E15 Premium dostalo mezi nejbohatšími Čechy a Slováky na jedenácté místo.