Developer Orco se v pololetí propadl do ztráty 1,8 miliardy korun

Orco

Orco Zdroj: Kolaz E15

Česko-lucemburská developerská společnost Orco Property Group hospodařila v letošním prvním pololetí s čistou ztrátou 63 milionů eur (1,75 miliardy korun) po zisku sedm milionů eur před rokem. Výsledky negativně ovlivnila finanční ztráta 36,5 milionu eur. Tržby společnosti se propadly o více než polovinu na 16,8 milionu eur z 36,6 milionu eur ve stejném loňském období. Pololetní výsledky nezahrnují prodej polského projektu Zlota 44, o kterém firma informovala tento týden.

Společnost ve středu uvedla, že rozestavěný projekt vysokopodlažní budovy v centru Varšavy převezme za 63 milionů eur divize konsorcia podniků AMSTAR a BBI Development. Firma ve středu rovněž oznámila, že v září stáhne své akcie z pražské burzy.

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Největším akcionářem Orka se letos stal podnikatel Radovan Vítek. V podniku vlastní přes 30 procent akcií a fakticky jej ovládá.

Orco stáhne své akcie z pražské burzy 22. září. S akciemi se bude nadále obchodovat na burze NYSE Euronext v Paříži a na burze ve Varšavě. Orco již v roce 2011 stáhlo akcie z burzy v Budapešti.