Developer YIT míří poprvé mimo Prahu. V Kladně chystá stovky bytů

Záměr projektu Růžové pole, jak jej developer YIT podal k posouzení EIA

Záměr projektu Růžové pole, jak jej developer YIT podal k posouzení EIA Zdroj: YIT

Záměr projektu Růžové pole, jak jej developer YIT podal k posouzení EIA
Devátá etapa pražského projektu Suomi Hloubětín nese název Vantaa
Vzorový byt pražského projektu Suomi Hloubětín
Vzorový byt pražského projektu Suomi Hloubětín
5
Fotogalerie

Nejdřív tisícovka bytů v pražském Hloubětíně, potom bezmála bytová čtvrť v Kladně. Developer s finskými kořeny YIT poprvé v Česku expanduje mimo hlavní město. Jeho druhým největším projektem po Suomi Hloubětín bude Růžové pole na okraji Kladna, kde plánuje postavit v příštích 12 letech postupně zhruba osm stovek bytů.

„Jednou z priorit naší strategie je expanze do regionů. V České republice už nás zajímají i další města, nejen Praha,“ uvedl generální ředitel skupiny YIT Markku Moilanen.

Velké rezidenční developery přitahují v posledních letech zejména krajská města jako Plzeň, Brno či Liberec, ale do hledáčku se stále víc dostávají i menší sídla v prstenci kolem Prahy. Například Finep aktuálně chystá výstavbu sedmi set bytů v Kralupech nad Vltavou, Skanska plánuje řadové domy v Loděnici u Berouna a už staví bytové domy v Libčicích nad Vltavou.

YIT plánuje na okraji Kladna v Kročehlavech postavit v deseti etapách celkem jedenáct či dvanáct bloků o zhruba osmi stech bytech. „Jde o pozemek, který je v územním plánu města Kladna určený pro bytovou výstavbu. Navazuje na chystané obchodní centrum Globus a na sportovní a rekreační areál, který samo město plánuje vybudovat za nákupním centrem,“ popsal záměr generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj.

Součástí Růžového pole na pětihektarovém území má být podobně jako v Suomi Hloubětín i nová mateřská škola a několik menších provozoven pro obchody a služby. Plány počítají s bytovými domy o šesti až osmi nadzemních podlažích. Celkem 910 parkovacích stání ovšem nebude v podzemí.

„Parkovací místa budou umístěna v nultém podlaží a také na povrchu jednotlivých etap projektu tak, jak nám to umožňuje vyhláška a požadavky územního plánu Kladna,“ upřesnil Lokaj. Zahájení výstavby první etapy plánuje developer na rok 2024.

„Kladno je z mého vzdálenějšího pohledu v podstatě širší Praha. Registrujeme poptávku od klientů, jako jsou například mladé rodiny, které by si v Praze mohly koupit maximálně byt 2+kk. V Kladně, odkud je dojez do Prahy jen 20 minut, si mohou dovolit větší byt a ještě budou bydlet mimo ruch velkoměsta blíž k přírodě,“ vysvětluje Moilanen.

V kladenské okrajové části Dubí už začala letos stavět developerská firma Getberg česko-ruského podnikatele Egora Khlebnikova. Projekt Icon Park zahrnuje dohromady 230 bytů. Komplex bude sestávat z pěti bytových domů a z menšího parku, v němž vyroste samostatný objekt s obchody, kavárnou a se školkou. Getberg se v tomto projektu spojil se skupinou BHM byznysmena Tomáše Krska, která se kromě realit zaměřuje také na energetiku či na startupy z různých odvětví.