Developeři zbrojí na nový pokles trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

V České republice v současnosti není realitní segment, jehož představitelé by naříkali nad klesajícím trhem a slabou poptávkou. Dobré časy se však mohou velmi rychle znovu překlopit do krušné kocoviny. Developeři a investoři proto spřádají plány na to, jak se vypořádat s trhem, který výhledově znovu začne klesat. Vyplývá z nové studie analytické společnosti CEEC Research a KPMG Česká republika.

„Globálně tu je převis volných peněz a málo příležitostí, kam je umístit. Nemovitosti jsou jednou z logických voleb,“ popsal souvislost tuzemského boomu a světové ekonomiky Pavel Kliment, partner české KPMG. Nemovitostní trh je podle něj v růstové fázi cyklu. Otázkou je, jak dlouho bude trvat. „Změna může být poměrně rychlá,“ dodal Kliment.

Úroky musí začínat jedničkou

Majitel skupiny Trigema Marcel Soural připomněl závislost bytových developerů na sazbách hypotečních úvěrů. „Když úroky hypoték začínají jedničkou, je výhodné nakupovat byty jako investici,“ vysvětluje developer aktuální růst trhu s novostavbami. Trend podle něj může trvat ještě dva až tři roky.

„Pak bude trh znovu brzdit. Bylo by ostatně divné, kdyby stále rostl. Není to však nic negativního. Jde o naprosto normální jev, jen je potřeba na něj být připraven,“ dodal šéf Trigemy. Až se trh zpomalí, developeři podle něj omezí nabídku. Pět největších firem ale situaci přežije, odpadnou ti, kteří stavění berou jen jako jednorázovou investici.

Opatrní jsou i hráči v průmyslovém segmentu jsou opatrní

Obezřetní do budoucna jsou také hráči v průmyslových nemovitostech. Tedy v segmentu, který letos zažívá v realitách největší rozkvět. Developer P3 se před příštím poklesem trhu zajistil rozprostřením portfolia do různých regionů a současně mezi různé segmenty nájemců, uvedl šéf P3 pro Česko a Slovensko Tomáš Míček.