Do Česka vstupuje německý developer skladů Garbe Industrial. Stavěl i haly Amazonu

Firma aktuálně dává dohromady středoevropský tým a začíná řešit, jakou konkrétní podobu bude regionální expanze mít. (ilustrační foto)

Firma aktuálně dává dohromady středoevropský tým a začíná řešit, jakou konkrétní podobu bude regionální expanze mít. (ilustrační foto) Zdroj: VGP

Dosud měla Garbe Industrial byznys soustředěný v Německu, Francii, Rakousku a Nizozemsku.(ilustrační foto)
Němce přilákal do střední a východní Evropy mimo jiné silný růst e-commerce. (ilustrační foto)
Mezi nejsilnější firmy v tuzemských průmyslových nemovitostech patří například CTP, společnost P3, skupina Accolade, Panattoni nebo Prologis. (ilustrační foto)
Tuzemský trh průmyslových nemovitostí přilákal nového významného hráče, německou společnost Garbe Industrial Real Estate. Plánuje stavět logistická centra a výrobní haly.(ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Tuzemský trh průmyslových nemovitostí přilákal nového významného hráče. Německá společnost Garbe Industrial Real Estate přichází do střední a východní Evropy, plánuje zde stavět logistická centra a výrobní haly. Byznys firmy v oblasti povede Martin Polák, který roky řídil regionální aktivity developerské skupiny Prologis.

„Polsko, Česká republika a Slovensko jsou nejrychleji rostoucími e-commerce trhy v regionu. To spolu s velkým prodejním trhem, nízkou úrovní mezd a zavedeným logistickým trhem znamená, že tyto země představují pro investory zajímavou investiční destinaci. Příznivé ekonomické prostředí je také příslibem, že trh s průmyslovými nemovitostmi v budoucnu nadále poroste,“ uvedl Christopher Garbe, ředitel celé Garbe Industrial.  

Firma aktuálně dává dohromady středoevropský tým a začíná řešit, jakou konkrétní podobu bude regionální expanze mít. Podle Martina Poláka se bude chtít zaměřit spíše na výstavbu hal než na nákup hotových pronajatých nemovitostí. 

„V každém případě má pro nás Česká republika v rámci střední a východní Evropy prémiovou pozici. Je to vyspělý západoevropský trh,“ řekl Polák. 

Dosud měla Garbe Industrial byznys soustředěný v Německu, Francii, Rakousku a v Nizozemsku. Ve správě má společnost 4,2 milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch, jejichž hodnota se pohybuje kolem 2,7 miliardy eur. Mezi klienty Garbe Industrial v Německu patřil i internetový obr Amazon.

Podle specialistů na komerční nemovitosti vstupuje Garbe Industrial na konkurenční trh zaplněný silnými etablovanými hráči. „Poptávka po nových prostorách je však silná, neobsazenost se dlouhodobě pohybuje kolem svého historického minima a finanční investoři se již řadu let mohutně snaží vstoupit do segmentu, kde převládá kritický nedostatek investičního produktu. Prostor pro nové hráče tedy existuje. Konkurence je však silná a bude mít značný náskok,“ komentoval Jiří Horák, ředitel kapitálových trhů poradenské společnosti JLL. 

Mezi nejsilnější firmy v tuzemských průmyslových nemovitostech patří například CTP, společnost P3, skupina Accolade, Panattoni nebo Prologis.

Obor ale láká také nové domácí hráče. Aktuálně do takzvaného industriálu vstoupila česká skupina Star Capital. Loni v tomto segmentu zahájila svůj první projekt též skupina DRFG podnikatele Davida Rusňáka, a to výstavbou haly pro japonského výrobce katalyzátorů v Týništi nad Orlicí.