Rodina Kočkových ztrácí pozice na pražském Výstavišti

Jan Kočka s otcem Václavem Kočkou starším.

Jan Kočka s otcem Václavem Kočkou starším. Zdroj: Blesk - Tonda Tran

Václav Kočka začal s pořádáním matějské pouti už v 60. letech.
Kolik Kočkovi platí za pronájem areálu pro matějskou pout, zveřejněné smlouvy neuvádějí.
Matějská pouť.
Matějská pouť.
Jan Kočka a jeho otec Václav Kočka.
17
Fotogalerie

Rodina Václava a Jana Kočky, dlouhé roky spojená s Výstavištěm v pražských Holešovicích, tam postupně přichází o byznys. Jejich firmy v areálu zajišťovaly úklid, spravovaly bazén a staraly se o bezpečnost. Pevnou pozici mají však Kočkovi už jen v provozování každoroční matějské pouti. Jan Kočka je aktuálně obviněný z rozsáhlých daňových úniků. 

„Firmy spojené s touto rodinou, ať už je to Prostor a.s., nebo RTM Security, které na Výstavišti historicky působily, v posledních letech procházejí standardním výběrovým řízením. Vždycky nabídly nejnižší cenu. Loni ale neuspěly například v tendru na úklidové služby. V dohledné době skončí firma Prostor také jako provozovatel bazénu. Čeká nás rovněž nový tendr na ochranku,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Tomáš Hübl, předseda představenstva městské společnosti Výstaviště Praha. 

Úklidová společnost Prostor v čele s Janem Kočkou je podle aplikace HlidacStatu.cz druhým nejčastějším obchodním partnerem Výstaviště. Společně uzavřeli 125 kontraktů. Jejich hodnota ale většinou ve zveřejněných dokumentech uvedená není. Dohledat lze jen zakázky Prostoru v objemu jedenácti milionů korun. 

Stejně tak nelze v publikovaných smlouvách najít, kolik firma Kočka s.r.o. hradí Výstavišti Praha za pronájem ploch pro matějskou pouť. „Společnost Kočka s.r.o. platí za plochy komerční nájemné, jsou to klasičtí podnájemci,“ ujišťuje šéf areálu Hübl. Václav Kočka se na pořádání matějské podílí už od šedesátých let. Jeho syn Jan Kočka, jemuž patří firmy Prostor i Kočka s.r.o., na zaslané otázky ohledně působení jeho společností na Výstavišti nereagoval.

Pozice Kočkových na Výstavišti se začaly drolit v roce 2015. Tehdy magistrát vypověděl smlouvu na pronájem areálu s firmou Incheba. Když měla Incheba Výstaviště ve správě, byl majitelem firmy ruský podnikatel Alexander Rozin, s nímž Kočkovi spolupracovali. V roce 2018 pak Inchebu koupila konkurenční společnost ABF provozující veletržní areál v Letňanech. Následoval přesun klíčových veletrhů z Výstaviště právě do Letňan. 

„Přesunem veletrhů z Holešovic do PVA Expo Praha v Letňanech každá z akcí zaznamenala větší zájem jak vystavovatelů, tak návštěvníků,“ uvedl mluvčí ABF Josef Venc. 

Jan Kočka aktuálně čelí se skupinou dalších osob obvinění z daňových úniků ve výši 415 milionů korun. Podvody se měly dít pomocí fiktivních obchodů.