Předlužené Žito 44 zpěváka Daniela Landy je po rozhodnutí soudu v konkurzu

Daniel Landa odstartoval projekt Žito 44 na vyhlašování Českého slavíka v roce 2012.

Daniel Landa odstartoval projekt Žito 44 na vyhlašování Českého slavíka v roce 2012. Zdroj: Foto Aha! – P. Machan, K. Kopáč, D. Kolářová, ara

Pro projektu Žito 44 zůstaly dluhy.
Producent Jiří Jurtin se pře s Danielem Landou, kdo zavinil úpadek Žita 44.
Daniela Landu zastupuje v insolvenci se společností Žito 44 právník Aleš Rozehnal.
Landovi ve firmě Žito 44 patřil podle údajů v obchodním rejstříku 80 procentní podíl.
Daniel Landa na pražské tiskovce ke svým aktivitám v Afghánistánu
8
Fotogalerie

Městský soud v Praze prohlásil konkurz nad společností Žito 44 ovládanou umělcem Danielem Landou, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Ten se firmu pokusil poslat do insolvence již třikrát. Dvakrát soud návrh z formálních důvodů odmítl, jednou Landova firma vzala sama návrh zpět. 

„Insolvenční návrhy jsou ve své podstatě podobné. Zásadní rozdíl současného insolvenčního návrhu spočívá v jeho větší preciznosti,“ uvedl Landův advokát Aleš Rozehnal. 

Landovi ve firmě Žito 44 patřil podle údajů v obchodním rejstříku 80procentní podíl. O zbytek se rovným dílem dělil producent Jiří Jurtin a afghánský podnikatel s byznysem v Česku Fawad Nadri. Jednateli byli Landa s Jurtinem.  

„Daniel Landa se jakožto umělec toužil prvotně věnovat své hudbě. A tak ochotně a s plnou důvěrou přenechal obchodní vedení společnosti druhému jednateli Jiřímu Jurtinovi,“ uvedl Rozehnal. 

„Obchodní vedení Jiřího Jurtina ovšem nebylo až tak pečlivé a hospodárné, jak Daniel Landa předpokládal. V důsledku špatné péče o společnost a její majetek došlo k jejímu neúnosnému předlužení a nemožnosti firmy dostát svým závazkům,“ dodal.

Jurtinova verze příběhu je odlišná. „Naprosto to odmítám. Společnost nikdy nebyla vedena jen mnou. Navíc vůči společnosti Žito 44 máme pohledávky,“ reagoval producent. Příčiny úpadku Žita 44 komentovat nechtěl. „Mělo to však mezilidský rozměr,“ dodal. 

V jednom z předchozích insolvenčních návrhů Žita 44 bylo uvedeno, že Jurtinově společnosti Nogup agency dluží přes dva miliony korun. Nogup agency přitom kvůli dluhům po muzikálu Tři oříšky pro Popelku zbankrotovala také.

V seznamu závazků Žita 44 zveřejněném v insolvenčním rejstříku samotnou firmou je účetní firma T-Soft Alfa s pohledávkou 103 tisíc korun a jiná zpěvákova firma Landa Promotion. Té má Žito 44 dlužit 177 tisíc.

Loni v létě při jednom z neúspěšných insolvenčních návrhů uvedla společnost Žito 44, že dluží i téměř osm milionů podnikateli a miliardáři Karlu Janečkovi, který byl Landovým tichým společníkem. Tento dluh však v aktuálním seznamu chybí.

„Závazek vyrovnán nebyl, ale nebyli jsme schopni ho blíže identifikovat, takže jsme ho z opatrnosti vypustili,“ dodal Landův advokát Rozehnal.

Přestože se Landa a Jurtin nerozešli zrovna přátelsky, budou teď jejich zkrachovalé podniky sdílet stejného insolvenčního správce. Tím se stala společnost Hlista & Pril. Soud takto rozhodl, protože Žito 44 a Nogup agency tvoří přes Jurtinovy podíly koncern. 

Daniel Landa odstartoval projekt Žito 44 na vyhlašování Českého slavíka v roce 2012. Na pódium dorazil s živým kohoutem a dožadoval se toho, aby se mu neříkalo už jinak než Kouzelník Žito. V souvislosti s tím vyhlásil plán uskutečňovat kejkle typu potápění mezi žraloky, vyhrát zápas v thajském boxu proti profesionálovi nebo dostat fotbalisty Sigmy Olomouc do finále Ligy mistrů.