DTZ: Výstavba kanceláří v Praze zpomaluje, neobsazenost klesá

ilustrační foto, kancelářské budovy, Multifunkční komplex Quadrio

ilustrační foto, kancelářské budovy, Multifunkční komplex Quadrio Zdroj: Best of Reality

Boom výstavby kanceláří v Praze příští rok skončí, tvrdí realitní poradenská společnost DTZ. Díky rostoucí poptávce firem po nových prostorách ubývá neobsazených kanceláří, ve druhém čtvrtletí jich bylo bez nájemce 16,8 procenta.

Firmy od dubna do června podepsaly smlouvy na takřka 130 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch, z toho 66 tisíc metrů čtverčních činily zcela nové pronájmy nebo expanze. Mezi nájemci dominovaly poradenské společnosti. Nejvíce nových pronájmů bylo uzavřeno v Praze 8 (29 procent), kterou následovala Praha 5 (18 procent) a Praha 1 (16 procent). Developeři během druhého čtvrtletí dokončili celkem 67 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Podle společnosti DTZ svědčí výsledky o zlepšující se situaci na pražském kancelářském trhu. „Mnohé společnosti rychle expandují, jiné se chtějí stěhovat do lepších novějších a reprezentativnějších prostor. Pražský kancelářský trh ve druhém čtvrtletí absorboval nejvíce volných kanceláří od konce roku 2008, pokud přetrvá tato dynamika poptávky, mohla by se neobsazenost nadále snižovat,“ naznačuje další vývoj DTZ.

v roce 2016 bude na trh dodáno pouze kolem 55 tisíc čtverečních metrů nových kanceláří


Vedoucí výzkumu trhu v DTZ Lenka Šindelářová to považuje za dobrou zprávu pro developery a investory, kteří se obávali poklesu nájemného. „Výkyvy by již měly být minimální, protože v roce 2016 bude na trh dodáno pouze kolem 55 tisíc čtverečních metrů nových kanceláří. A tím pádem můžeme očekávat další pokles neobsazenosti a nižší tlak na snižování nájemného, vyjma lokalit s vysokou neobsazeností a konkurencí,“ tvrdí Šindelářová.

Ještě letos přitom bude v nových administrativních projektech dokončeno více než 190 tisíc metrů čtverečních ploch, což je nejvíce od předkrizového roku 2008. DTZ aktuálně registruje ve výstavbě na 158 tisíc metrů čtverečních administrativních ploch. Na konci druhého čtvrtletí byla zhruba třetina rozestavěných kanceláří předpronajata.

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze činila na konci druhého čtvrtletí 3,13 milionu metrů čtverečních. Poměr budov třídy A vůči budovám třídy B dosahoval 69 procent. Nejkvalitnější kanceláře AAA zabírají 13 procent z celkové výměry.