Ekospol pohořel. Úřad smetl jeho projekt i se stovkami prodaných bytů

Nová Hostivař

Nová Hostivař Zdroj: Ekospol

Vizualizace projektu Ekocity Hostivař
Vizualizace projektu Ekocity Hostivař
Vizualizace projektu Ekocity Hostivař
Vizualizace projektu Ekocity Hostivař
Vizualizace projektu Ekocity Hostivař
5
Fotogalerie
Jeden z největších pražských developerů Evžen Korec utrpěl citelnou ránu. Městský úřad Prahy 15 zamítl žádost jeho společnosti Ekospol o územní rozhodnutí k obytnému souboru Ekocity Hostivař. V něm už přitom developer přijal od lidí rezervační poplatky na stovky bytů. Je to největší projekt, který má firma v prodeji. Ekospol se ještě může odvolat k magistrátu.

Úřad zdůvodnil zamítnutí rozporem projektu s územním plánem a dalšími předpisy. „Zamítnutím naší žádosti o vydání územní rozhodnutí došlo dle našeho názoru k porušení stavebního zákona a proti této nezákonnosti se budeme bránit podáním odvolání. Jedná se o účelové rozhodnutí, která má za cíl nás poškodit,” reagoval Jan Zedník, ředitel přípravy staveb Ekospolu.

Současně se pozastavil nad tím, že vedoucí stavebního úřadu Prahy 15 Kamila Zárubová vydala verdikt jen pár dní před odchodem z funkce. “Při posuzování souladu s vydanou územně plánovací dokumentací dospěl stavební úřad k závěru, že stavba je z hlediska funkčního i prostorového uspořádání v rozporu s územním plánem hlavního města Prahy a dalšími předpisy,” stojí v rozhodnutí podepsaném úřednicí Zárubovou.

Ekospol věří, že pro projekt bude lapálie znamenat zdržení jen v řádu měsíců. „Pokud kdokoliv z klientů bude chtít vrátit rezervační poplatek, ihned jej vrátíme,” dodal Zedník z Ekospolu.

Projekt tvoří šest bytových domů celkem s více než osmi sty byty. Celková investice do projektu měla být 1,3 miliardy korun. Firma získala společnost loni na jaře od skupiny CTY významných postav slovenského byznysu Juraje Kamaráse a Ladislava Krajňáka.

Projekt v Hostivaři se stal spouštěčem roztržky mezi Ekospolem a dalšími developery ohledně metodiky počítání prodaných bytů. Korcova společnost se dostala pod palbu hlavně od konkurenční společnosti Central Group za to, že do prodejních statistik počítá právě i transakce z projektů typu Hostivaře, které nemají ještě ani stavební povolení.

Ekospol statistiky o původu trhu vytvářel ve sdružení se společnostmi Trigema a Skanska Reality. Konflikt o statistiky, které jsou významným marketingovým nástrojem, vyvrcholil nedávno odchodem Ekospolu z developerského souručenství. Jeho místo zaujal Central Group.